Hof van beroep: Obama mag zorgverzekering niet verplichten

WASHINGTON - JULY 29: U.S. President Barack Obama pauses while speaking during an event announcing new auto fuel economy standards at the Washington Convention Center July 29, 2011 in Washington, DC. Joined by auto industry leaders and others, Obama announced a program aimed to further improving fuel efficiency in cars and light-duty trucks to 54.5 miles per gallon by the 2025 model year and will begin be phased in starting in 2017. (Photo by Brendan Smialowski/Getty Images) Foto Brendan Smialowski

Een federaal hof van beroep in de Amerikaanse staat Georgia heeft vrijdag een streep gezet door een deel van de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel. De rechtbank meent dat het verplicht stellen van een zorgverzekering voor alle Amerikanen op gespannen voet staat met de burgerrechten.

Het gerechtshof in Atlanta verklaarde dat het Amerikaanse Congres niet de bevoegdheid heeft Amerikanen te verplichten om een ziektekostenverzekering af te sluiten of anders te beboeten. Het hof voegde daaraan toe dat de rest van het uitgebreide stelsel wel van kracht kan blijven. De rechters schaarden zich met deze uitspraak achter 26 staten die een rechtszaak hebben aangespannen om de hervorming van het zorgstelsel tegen te houden.

Update 21.24 uur:
De regering-Obama houdt vol dat de regeling strookt met de wet en is het sterk oneens met de uitspraak. Een woordvoerder laat weten dat het Witte Huis er vanuit gaat dat de uitspraak niet stand zal houden:

“De uitspraak van vandaag is een van de vele beslissingen die in de komende weken en maanden worden genomen over de hervorming van het zorgstelsel. We gaan er vanuit dat uiteindelijk zal blijken dat de wet wel grondwettelijk is.”

Deskundigen verwachten dat de uiteindelijke beslissing over de grondwettelijkheid van de hervormingen bij het Hooggerechtshof komt te liggen.

    • Dirk Wijnand de Jong