Hij zou geen bal meer raken bij Nottingham Forest

Voetballer Wesley Verhoek zei gisteren dat zijn „gevoel” niet goed was bij de overgang.

De clubpsycholoog van Nottingham zag al dat hij ongelukkig zou worden.

Wesley Verhoek heeft zijn transfer naar Nottingham Forest niet afgeblazen uit angst voor heimwee. Dat zijn „gevoel” bij een overgang naar de Engelse club niet goed was, wil volgens hem niet zeggen dat hij bang is voor heimwee. Dat vertelde de aanvaller van ADO Den Haag gisteren aan journalisten in het Haagse Zuiderpark.

Maandag reisde Verhoek (24) met zijn zaakwaarnemers, vriendin, vader Willem en oudere broer Willem junior af naar Nottingham in de wetenschap dat de clubs eruit waren. De Haagse rechtsbuiten hoefde alleen nog maar te beslissen of hij de overstap wilde maken. Na de thuiswedstrijd tegen Vitesse van afgelopen zondag had Verhoek eigenlijk al afscheid genomen van ADO. Nottingham Forest, tweevoudig winnaar van de Europacup I, wilde Verhoek dinsdag aan de pers presenteren.

De Hagenaar raakte in Engeland onder de indruk van het stadion, de trainingsfaciliteiten en manager Steve McClaren. „Echt een topclub”, vindt Verhoek. Nottingham Forest komt dit seizoen uit in de Championship, het op een na hoogste niveau in Engeland. Uit het gesprek met McClaren bleek dat Verhoek een „sleutelspeler” zou worden. Ook het salaris zou vorstelijk zijn: „veel meer” dan dat hij bij ADO verdient. Hij keek al naar huizen en auto’s.

En toch ging Verhoek niet, omdat hij het „goede gevoel” en de „klik” miste. De Hagenaar is naar eigen zeggen een „gevoelsmens”. Hij zag zichzelf niet gelukkig worden in Nottingham. „Dan ga ik daar in Nottingham de hele tijd lopen piekeren en raak ik geen bal.” Ondanks de positieve indruk van de club had de vleugelaanvaller al „vrij snel” in de gaten dat Nottingham het niet zou worden voor hem, al kan Verhoek moeilijk onder woorden brengen wat precies tot zijn besluit heeft geleid. Zo zei zijn zaakwaarnemer Klaus Vink voor de tv-camera’s dat er „een zekeringetje in zijn hoofd is geknapt”. De speler zelf zegt dat hij zich voorafgaand aan het bezoek aan Engeland „onrustig” voelde.

Hoewel Verhoek had besloten af te zien van de transfer, ging hij uit „respect” nog wel het gesprek aan met afgevaardigden van Nottingham Forest.

Clubpsycholoog Bill Beswick, die eerder ook samen met McClaren werkzaam was bij FC Twente, bleek Verhoek aan te voelen. „Hij zei tegen mij dat hij in mijn ogen kon zien dat ik hier niet gelukkig zou worden. Hij vond mijn keuze moedig.” Vlak voordat Verhoek de medische keuring zou ondergaan liet hij Nottingham Forest weten de overgang af te blazen.

Verhoek vindt niet dat hij Nottingham Forest heeft laten vallen. „De club wilde heel veel geld voor mij betalen, maar heeft niets aan een speler die zich na drie maanden niet goed voelt. Dan hebben we pas echt een probleem.”

Mark Arthur, algemeen directeur van Nottingham, zegt in een reactie op de clubsite „teleurgesteld” te zijn. Wel moet de beslissing van Verhoek gerespecteerd worden, aldus Arthur. „Wesley is erg gehecht aan zijn familie en heeft duidelijk gemaakt dat hij niet bereid is om hen te verlaten en naar Engeland te verhuizen.” Ook zegt Arthur: „Hij vertelde ons dat in zijn ogen alles aan de club van de fantastisch was, maar dat hij nu al heimwee had.” Volgens Verhoek was er echter geen sprake van „heimwee”, benadrukte hij gisteren. De vleugelaanvaller verwijt verschillende media dat ze dat woord in hun berichtgeving hebben opgenomen.

De familie Verhoek staat bekend als warm en hecht. Vader Willem, die een groente- en fruithandel heeft, sprak eerder dit jaar met dagblad Metro over zijn twee voetballende zoons en de hechte familieband. Zijn jongste zoon John (22) speelt sinds afgelopen winter bij het Franse Stade Rennes, de oudste – Willem junior – werkt bij het familiebedrijf. „Onze keukentafel is een ontmoetingsplaats, vooral voor de voetbalwereld en marktkooplui. Als Wesley – die samen met z’n vriendin Mandy bij ons woont – nu met tien vrienden zou thuiskomen, krijgen ze van Yolanda allemaal te eten. Bij ons thuis vind je het echte Haagse gevoel”, zei vader Verhoek tegen Metro.

Na terugkeer uit Engeland sprak Verhoek met de clubleiding van ADO. Hij was toch even benieuwd of hij weer welkom zou zijn. Trainer Maurice Steijn liet al eerder weten blij te zijn dat hij weer over Verhoek kan beschikken. De club gaat er nu vanuit dat hij bij ADO blijft en ook de aanvaller zelf verwacht „voorlopig” niet te vertrekken bij de Haagse club. Maar een toekomstige transfer, ook naar het buitenland, sluit hij niet uit. Als Verhoek bij een andere club en stad wel het goede gevoel heeft zou hij wel de stap willen maken. Vooralsnog wachten uitwedstrijden in Nederland, waar hij op grappen van supporters van de tegenpartij rekent. „Ik zou er bij iemand anders waarschijnlijk ook een geintje over maken. Ik moet op de blaren zitten die ik zelf heb veroorzaakt.”

    • Brian van der Bol