Groei Franse economie komt tot stilstand

De groei van de Franse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. In het eerste kwartaal groeide de Franse economie nog met 0,9 procent. Het jongste groeicijfer betekent een flinke tegenslag voor de pogingen van de Franse regering om het begrotingstekort terug te brengen van 7,1 procent vorig jaar tot 3 procent in 2013. De regering rekent daarbij op een totale groei dit jaar van 2 procent.

De Franse minister van Financiën, Francois Baroin, noemde de cijfers vanochtend „een beetje tegenvallend”, maar zei vast te houden aan de groeiprognose. Speculaties over een mogelijke afwaardering van de Franse kredietstatus, hebben de afgelopen dagen geleid tot grote verliezen op de aandelenbeurzen. President Sarkozy zei woensdag na spoedoverleg in Parijs dat zijn land alles zal doen wat nodig is om de AAA-status te behouden. Over twee weken volgen nieuwe bezuinigingen.

Om speculatie met kwetsbare aandelen tegen te gaan hebben vier Europese beursautoriteiten vanochtend een verbod afgekondigd op short selling. Dat is een beleggingsmethode waarbij beleggers aandelen verkopen terwijl zij die stukken nog niet bezitten. Hierbij wordt gespeculeerd op snelle koersdalingen.

Banken in Frankrijk, Spanje, Italië en België leken de afgelopen dagen slachtoffer van valse geruchten die de koers extra omlaag haalden. Om deze ongeoorloofde marktspeculatie tegen te gaan geldt vanaf vandaag in deze vier landen een verbod op short selling op financiële instellingen.

De Nederlandse beurstoezichthouder AFM laat weten de markten scherp op marktmanipulatie in de gaten te houden. De AFM ziet echter „op dit moment geen noodzaak” om een verbod in te stellen.

Over de kredietwaardigheid van Nederland bestaat geen enkele twijfel. Dat stellen de kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s vandaag in het Financieele Dagblad. Minister Jan Kees de Jager van Financiën stelde eerder dat Nederland de hoogste kredietstatus (AAA) zou kunnen verliezen als het land nog meer geld zou steken in het Europese noodfonds. Dat is volgens analisten onjuist. „Als het noodfonds wordt verdubbeld om een land als Italië te redden, loopt Nederland alleen gevaar als alle zwakke eurolanden daadwerkelijk failliet gaan, aldus Moritz Krämer van S&P.

Short selling: pagina 2

Economische ijstijd: pagina 21-25