Facelift

Er zijn veel vrouwen die op een bepaalde leeftijd een facelift verlangen. Zijn ze, bijvoorbeeld, vijfenvijftig, dan willen ze eruitzien als iemand van vijfendertig, of, zo mogelijk, dertig. Het wonderlijke is dat ze niet terugverlangen naar hoe ze er op hun vijfendertigste uitzagen, nee, ze willen ogen als iemand die vijfendertig jaar oud is, kan niet schelen wie. Ze willen een andere kop. Een metamorfose. Van lelijke, oude rups naar mooie jonge vlinder. Ze willen heel iemand anders worden.

Ze doen het ook niet om hun partner te behagen. Ze willen zichzelf weer met tevredenheid in de spiegel kunnen bekijken. En natuurlijk om leeftijdgenoten de ogen uit te steken.

De cosmetische industrie is nog niet zo ver dat mevrouw Jansen er na de operatie weer uitziet als de mevrouw Jansen van dertig jaar geleden.

Het resultaat van de ingreep is meestal verbijsterend. Ik heb vrouwen gekend bij wie ik, als ik ze na de facelift weer ontmoette, de neiging had me opnieuw voor te stellen, alleen aan hun stem herkende ik ze, en dat ook niet altijd, want door al dat straktrekken zijn de gelaatsspieren niet meer zo soepel als voorheen en heeft hun spreekwijze iets verbetens gekregen, alsof het praten grote moeite kostte.

En ze hebben bijna allemaal opeens wonderlijk scheve ogen gekregen, bijna spleetogen, of hun ogen staan plotseling wijd opengesperd, wat hun het uiterlijk geeft van een spookdiertje in doodsnood.

Als ze bovendien ook nog hun lippen laten behandelen, ziet de mond eruit alsof er zich een compleet wespennest op heeft gestort, zo angstwekkend gezwollen is dat vlees geworden.

Dames, Doe Het Toch Niet!