Europese beurzen reageren goed op verbod shortselling

De beursvloer in Frankfurt. Foto AP / Michael Probst

De Europese beurzen hebben goed gereageerd op het tijdelijk verbod op shortselling in sommige eurolanden. Nadat de AEX vanochtend bij de opening in de min dook, krabbelde de beurs in Amsterdam de rest van de dag omhoog. Met 291,9 punten sloot de AEX uiteindelijk 3,2 procent hoger.

Ook andere beurzen in Europa vonden vandaag de weg omhoog. De beurzen in Parijs en Milaan sloten beide 4 procent in de plus, de beurs in Madrid eindigde zelfs 4,8 procent hoger. Ook in Frankfurt (3,45 procent) en Londen (3 procent) waren de cijfers goed.

Tijdelijk verbod op shortselling

Het verbod op shortselling, waarbij geleende aandelen worden verkocht en later tegen een lagere koers weer opgekocht en teruggegeven aan de eigenaar, werd gisteravond door de Europese marktautoriteit ESMA bekend gemaakt. Het verbod geldt voor Italië, Spanje, Frankrijk en België. Voor de Nederlandse markt ziet de Autoriteit Financiële Markten voorlopig geen noodzaak om shortselling te verbieden.

Wall Street reageert goed

Door de goede prestaties in Europa opende de Dow Jones, na de sterke opleving van gisteren, 0,31 procent in de plus. Het nieuws dat Amerikaanse consumenten weer meer uitgeven aan auto’s en meubels, zorgde voor extra steun in de rug.

Update 22.40 uur:
Wall Street is vrijdag 1.1 procent hoger gesloten, waardoor de Dow Jones-index voor het eerst in een maand twee dagen achter elkaar met winst eindigt.

De groene cijfers volgen op een week die dramatisch begon. Na een paar hectische dagen met flinke verliezen, begonnen de beurzen pas gister de verliezen voor een deel goed te maken.

    • Lex Boon