Europese beurzen openen verdeeld - AEX duikt in het rood

Caption: A trader is pictured at his desk in front of the DAX board at the Frankfurt stock exchange August 11, 2011. European shares rose on Thursday as Wall Street extended gains, helped by an earlier forecast-beating job market report, with banking stocks in Europe recovering from falls. REUTERS/Alex Domanski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Een duitse handelaar in Frankfurt. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese beurzen zijn vanochtend verdeeld geopend. De AEX-index dook meteen in de min en staat momenteel op ruim een procent verlies.

De beurzen in Milaan en Londen openden ook in mineur, Parijs daarentegen kroop voorzichtig in de plus met 0,17 procent bij de opening maar staat inmiddels op meer dan twee procent verlies. Daarmee reageert de beurs op het nieuws dat de Franse economische groei in het tweede kwartaal van 2011 tot stilstand is gekomen.

Handelaren hebben onder andere de aandacht gericht op Frankrijk omdat deze na de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk ook zijn triple A-status zou verliezen. Om de rust op de financiële markten herstellen stelden Italië, Spanje, Frankrijk en België vanochtend een tijdelijk verbod op shortselling in. Het is onduidelijk of dit een positief effect zal hebben op de Europese beurzen.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad reageren de beurzen vandaag op de stagnerende economische groei van Frankrijk, een indicatie dat het economische herstel in de eurozone vertraagt:

“Door het nieuws van de stagnerende Franse economische groei zie je dat de koersen dalen. De afgelopen week is er natuurlijk al veel gesproken over de triple A-status van Frankrijk en of die ter discussie staat. Het is duidelijk dat het niet goed gaat met Frankrijk en de cijfers laten zien dat het herstel in de eurozone vertraagt. Je zult zien dat dit nieuwsfeit de dag bepaalt. Gisteren zorgde de goede werkloosheidscijfers van de VS voor een positieve stemming.”

    • Hans Klis