Eerste persconferentie Rutte na radiostilte, gevolgen voor zijn imago?

Caption: Dutch Prime Minister Mark Rutte leaves after the EU summit on July 21, 2010 at the European Council headquarters in Brussels. French President Nicolas Sarkozy said eurozone leaders were "determined" to strike a deal to save Greece from bankruptcy, at the close of an emergency summit to avert a European debt crisis. AFP PHOTO / JOHN THYS Premier Mark Rutte na de EU-top in Brussel op 21 juli. AFP / John Thys

Premier Mark Rutte geeft vanmiddag een belangrijke persconferentie na de eerste ministerraad van het nieuwe politieke seizoen.

Er is veel gebeurd: de aanslagen in Noorwegen waarbij de dader in een manifest gedoogpartner Geert Wilders veelvuldig noemt, een wereldwijde economische crisis en de ‘rekenfout’ over de noodhulp aan Griekenland. Waar de minister-president de afgelopen drie weken niks van zich liet horen, spreekt hij zich nu uit.

Wat gaat hij zeggen en hoe? En wat voor gevolgen had zijn politieke afwezigheid?

Die afwezigheid maakt de persconferentie van Rutte vandaag belangrijk, schreven politiek redacteuren Pieter van Os en Freek Staps vanochtend in nrcnext. Omdat de radiostilte van Rutte wel eens negatieve gevolgen kan hebben gehad voor zijn imago:

Voor de meeste ‘hardwerkende Nederlanders’ betekent vakantie een pauze. Even stoppen, dan later oppakken waar je was gebleven. Maar voor een staatsman gelden andere regels: het nieuws gaat door, en het denken onder de bevolking over zijn functioneren stopt niet. Mark Rutte kreeg in zijn eerste politieke seizoen als premier veel krediet vanwege zijn werkwijze en soepele uitstraling. Zijn makkelijke praten, neiging tot vrolijk weglachen en kordate optreden maakten hem een verademing na zijn stroeve voorganger. Maar succes gebaseerd op imago is fragiel. Dan wordt al snel het laatste optreden maatgevend, en dat is in dit geval onvoordelig voor Rutte. Op zijn laatste optreden voor zijn vakantie, na afloop van een top over noodhulp aan Griekenland, verrekende Rutte zich.

Spindoctors zeggen: geen problemen voor imago Rutte

Volgens drie spindoctors die politiek verslaggever Annemarie Kas sprak, heeft Rutte weinig te vrezen. Welk advies geven zij Rutte voor zijn persconferentie van vanmiddag?

Over Breivik krijgt Rutte het volgende advies van Jack de Vries, ex-communicatiestrateeg van het CDA:

“Hij moet de nadruk leggen op het verbindende verhaal. Alle partijen in Nederland namen afstand van het geweld dat Breivik gebruikte, van Alexander Pechtold tot Geert Wilders. Rutte kan dus goed die gemene deler verwoorden: we moeten elkaar niet over en weer gaan veroordelen.”

Over de financiële crisis zegt Hans Dorreboom, directeur van Van der Hilst Communicatie en PvdA-gemeenteraadslid in Dronten:

„Hierover moet hij zo lang mogelijk zijn mond houden. Alles wat hij zegt, valt verkeerd. Als hij somber is, ontstaat er paniek. Sussende woorden zullen wantrouwen oproepen. Radiostilte dus, waarbij hij wel met argumenten moet komen waarom hij niets kan zeggen. Het enige is dat hij die fout met 50 miljard euro moet uitleggen. Toegeven zal zijn geloofwaardigheid ten goede komen.”

Wat zegt Ruttes stilzwijgen de afgelopen weken over zijn leiderschap volgens Chris Aalberts die onderzoek deed naar spindoctoring?

“Dat Rutte geen staatsman zou zijn omdat hij zich op de achtergrond heeft gehouden? Wat een onzin. De VVD en hijzelf zijn nog steeds populair, dus Rutte hoeft zich echt niet bezig te houden met dat kleine groepje mensen dat in de zomer de kranten spelt en de kritiek op hem leest. Nederlanders gaan echt niet pas rustig slapen als de minister-president sussende woorden heeft gesproken over de financiële markten, en dat wéét hij.”

Volg de ontwikkelingen in Den Haag op Politiek 24.

    • Hans Klis