Een bijzonder Franse bramentaart

Christine Rassat drijft een kookstudio te Saint Jorioz in de Haute Savoie. Met videocamera en al woonde ik een van haar lessen bij, in de optimistische veronderstelling dat ik haar stroom van enthousiaste keukenwijsheden thuis nog wel even in het Nederlands zou ondertitelen.


Christine’s workshop omvatte een complete maaltijd waarbij het onbevangen gebruik van kazen uit de Savoie en de Haute Savoie de de leidraad vormden. Behalve de bramentaart, die bevatte nou juist geen kaas. Wel zuivel in de vorm van boter waarvan Christine eerst beurre noisette maakte. Videomateriaal van de andere maaltijdonderdelen houdt u nog van mij te goed, dit nagerecht is daarvan alvast een voorproefje.

Dit is het recept, de bramen kunnen uiteraard door andere vruchten vervangen worden:

Bramentaart voor 6-8 personen

Ingrediënten:
6 eiwitten
250 gram ongezouten boter
100 gram bloem
150 gram kristalsuiker
150 gram poedersuiker
150 gram amandelpoeder
300 gram bramen

Maak van de boter beurre noisette door ‘m te verhitten tot er een lichtbruine kleur en een nootachtige geur ontstaat. Meng de bloem met de suikers en het amandelpoeder. Klop de eiwitten schuimig. Meng het eiwit met de boter en het mengsel van bloem, suiker en amandelpoeder. Goed roeren tot alles gemengd is.
Verwarm de oven voor op 180 graden, beboter een bakvorm van 30 centimeter doorsnede. Giet driekwart van het beslag in de vorm en verdeel de bramen erover. Dek af met de rest van het beslag en bak de taart in 30-40 minuten gaar in de oven.
Maak de taart af met een dunne laag jam naar keuze.

    • Ronald Hoeben