Economische groei Frankrijk gestagneerd

France's President Nicolas Sarkozy (L) and Prime Minister Francois Fillon cross the street from the Elysee Palace for the last weekly cabinet meeting before the summer break at the Hotel Marigny in Paris August 1, 2011. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: POLITICS) President Sarkozy is samen met premier Fillon onderweg naar de wekelijkse kabinetsvergadering in het Elysée. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Franse economische groei is tot stilstand gekomen in het tweede kwartaal van 2011. Dit verhoogt de druk op president Sarkozy om nog voor de verkiezingen bezuinigingen door te voeren en fiscale voordelen af te schaffen.

Sarkozy zal de nerveuze financiële markten ervan moeten overtuigen dat hij erin zal slagen de staatsschuld terug te brengen.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 bleef het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal ongewijzigd, terwijl economen rekening hielden met een stijging van circa 0,3 procent. De belangrijkste oorzaak was een daling in de consumptie van huishoudens; deze liep 0,7 procent terug ten opzichte van het eerste kwartaal.

De tegenvallende cijfers vormen een nieuwe tegenslag voor Frankrijk aan het einde van een week waarin de aandelenmarkten scherp daalden, ten dele, omdat beleggers de aandacht richtten op de triple-A status van Frankrijk na de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten vorige week.

Indien de economische groei in 2011 niet op het door de overheid voorspelde niveau van 2 procent uitkomt, kan het doel om het begrotingstekort omlaag te brengen naar 5,7 procent van het BPP in gevaar komen. In 2010 was het tekort 7,1 procent, meldt Dow Jones.

De Franse regering houdt vol dat het zijn doelen hoe dan ook zal halen. Woensdag kondigde het kantoor van Sarkozy extra maatregelen aan om het grote begrotingstekort van het land in een hoger tempo te verminderen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de druk op Frankrijk al opgevoerd. Eind juli zei het IMF dat Frankrijk het zich niet kan permitteren zijn middellangetermijndoelen te halen, omdat het zijn financieringskosten laag moet houden en daarom zijn triple-A rating moet zien te handhaven.

    • Marije Willems