Echt, mijn mobiel is nodig voor de les

Voor een groot deel van Nederland is de vakantie voorbij. De school begint weer. Voor leerlingen die na weken van spelletjes op telefoon en tablet toe zijn aan leerzame toepassingen, selecteerde app-watcher Gonny van der Zwaag de beste back to school-apps. Voor digitale spiekbriefjes of het periodiek systeem op de iPad.

Flashcards Deluxe

voor: iPhone, iPad; 2,99 euro

Handig voor woordjes leren, topografie of kunstgeschiedenis. Je krijgt een aantal zelf ingevoerde vragen op het scherm, waarop je ‘goed’ of ‘fout’ kunt antwoorden door naar links of beneden te slepen. Onderaan het scherm staat hoeveel je goed hebt.

Evernote Peek

voor: iPad 2; gratis

Om van deze app gebruik te maken heb je een iPad 2 nodig, samen met Apple’s Smart Cover. Je vult in wat je moet leren, waarna je de cover op je iPad sluit. Door eronder te spieken zie je een vraag, waarvan het antwoord tevoorschijn komt wanneer je hem verder omhoog tilt. Op deze manier kun je woordenlijstjes leren zonder dat je de antwoorden hoeft te bedekken.

Penultimate

voor: iPad; 1,59 euro

Schrijf je liever dan dat je typt, dan is Penultimate een goede alternatieve tekstverwerker. Hierin kun je gewoon met de hand schrijven, door met je vinger de woorden te tekenen.

Evernote

voor: Android, iPhone, iPad; gratis

Een app om notities mee te maken. Alles wat je schrijft wordt via je account gesynchroniseerd op je Android, iPhone, iPad, pc en Mac. De app is gratis, zolang je maar niet meer dan 60 MB per maand synchroniseert.

Math Ref

voor: Android, iPhone, iPad; gratis

Het ultieme spiekbriefje voor bij wiskunde. Deze app bevat formules, priemgetallen, definities en andere wiskundige feiten om je op weg te helpen met je berekeningen. Alle notities zijn vanuit de app makkelijk te kopiëren, zodat je ze elders kunt plakken.

Wikipanion

voor: iPhone, iPad; gratis

Een app die je op eenvoudige wijze in de vrijwilligersencyclopedie Wikipedia laat zoeken. De content wordt op een vergelijkbare wijze getoond als op de mobiele site, maar dan met een zoekbalk en een aantal extra knoppen onderin het scherm.

iWork

voor: iPhone, iPad; vanaf 7,99 euro

Apple heeft al jaren een eigen alternatief op het Office-pakket van Microsoft: iWork. Deze programma’s zijn ook voor de iPhone en iPad beschikbaar als losse apps. Pages is een tekstverwerker, Numbers een spreadsheetprogramma en met Keynote maak je presentaties.

The Elements: A Visual Exploration

voor: iPad; 10,99 euro

Het periodiek systeem der elementen in app-vorm. Deze scheikunde-app maakt goed gebruik van de mogelijkheden van de iPad, waardoor je naast de tabel ook informatie over ieder element krijgt. Bijna overal vind je vloeiende animaties en afbeeldingen.

Wunderlist

voor: Android, iPhone, iPad; gratis

In Wunderlist maak je een lijst met zaken die gedaan moeten worden, zoals je huiswerk of delen van een grote opdracht. Alles synchroniseert automatisch tussen Android, iPhone, iPad, pc en Mac. Je deelt makkelijk je lijst met andere gebruikers, waarbij updates bij iedereen worden doorgevoerd.

GoodReader

voor: iPhone, iPad; 3,99 euro

De meest uitgebreide app om pdf’s mee te lezen. Niet alleen kun je digitale documenten via iTunes of e-mail in de app bekijken, maar het is ook mogelijk om Dropbox, Google Docs, SugarSync en andere cloud-diensten aan de app te koppelen.

iStudiez Pro

voor: iPhone, iPad; 2,39 euro

Dient als vervanger van de traditionele schoolagenda. Door je lesrooster, huiswerk en cijfers in de app te zetten heb je ze altijd op je telefoon bij de hand.

Gonny van der Zwaag is oprichter van de websitesiphoneclub.nl, androidplanet.nl en ipadclub.nl. Links naar genoemde apps op nrc.nl/backtoschool.