Dubbelslag Gilbert, Renshaw naar Rabo

Philippe Gilbert heeft gisteren een dubbelslag geslagen in de Eneco Tour. De Waalse renner van Omega Pharma-Lotto demarreerde op ruim zeven kilometer van de finish van de derde etappe in de Ardennen. Op de eindstreep had de Belgische kampioen negen seconden voorsprong op een groep achtervolgers.

Gilbert nam de leiderstrui over van de jonge Amerikaan Taylor Phinney (BMC). Edvald Boasson Hagen was door drie veroverde bonificatieseconden al naast Phinney gekomen, maar Gilbert bleef de Noor van Team Sky zes seconden voor. Achter Boasson Hagen is de Brit David Millar de nummer drie van het klassement. Joost van Leijen is de beste Nederlander op de tiende plaats.

Gilbert is de grote uitblinker van dit wielerseizoen. Hij won in het voorjaar binnen twee weken de Brabantse Pijl, Waalse Pijl, Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik. In de Tour de France was hij ook de beste renner op licht geaccidenteerd terrein. Hij heeft de nieuwe werkgevers voor het uitzoeken, maar nog geen beslissing genomen.

Vandaag kan de Eneco Tour, een samenvoeging van de rondes van België en Nederland, beslist worden in een tijdrit over bijna vijftien kilometer met Roermond als start- en finishplaats. Zondag is een afsluitende etappe in Zuid-Limburg.

Mark Renshaw rijdt de komende twee jaar voor Rabobank. De sponsor maakte de komst van de 28-jarige Australiër gisteren bekend. Renshaw komt over van HTC-Highroad, dat na dit seizoen wordt opgedoekt.

De afgelopen jaren heeft Renshaw de sprint aangetrokken voor de Brit Mark Cavendish. Bij Rabobank krijgt hij Theo Bos als collega-sprinter. De baanspecialist weet op de weg nog niet veel te winnen. Bos zegt blij te zijn met de komst van Renshaw.