De eeuwige patentstrijd

Al jarenlang vecht Apple een patentstrijd uit met concurrerende fabrikanten van smartphones. Deze week was de rechtszaak tegen Samsung in het nieuws. Apple klaagt dat het bedrijf ‘schaamteloos’ kopieën op de markt brengt. Zo zou de Samsung Galaxy Tablet 10.1 sprekend op de iPad lijken, en zou de Galaxy S te veel gelijkenissen hebben met de iPhone 3GS. Van de rijen kleurige icoontjes tot de veegbewegingen die de vinger maakt om het apparaat te bedienen.

Met het gebruik van besturingssysteem Android maakt Samsung inbreuk op drie patenten, stelt Apple, die de Galaxy S2, de Nexus S en de Galaxy Tablet uit de schappen wil hebben. Een rechter in het Duitse Düsseldorf stelde Apple afgelopen week in het gelijk. De rechter bepaalde dat de Galaxy Tablet 10.1 inderdaad te veel op de iPad lijkt. Het gevolg is dat Samsung de tablets (voorlopig) niet meer mag verkopen in Europa. Voor Nederland is een uitzondering gemaakt omdat hier een aparte rechtszaak loopt over dezelfde kwestie. Woensdag en gisteren diende dit kort geding voor de rechtbank in Den Haag. De zaak gaat over technologie, octrooien, patenten en modellenrecht. Half september wordt de uitspraak van de Nederlandse rechter verwacht.