Controversiële Bollywoodfilm verboden vanwege onrust onder lagere kasten

Schermafbeelding van de trailer van Aarakshan

De controversiële Bollywoodfilm Aarakshan doet de emoties in India hoog oplaaien. De autoriteiten zijn bang dat vertoning onrust onder de lagere kasten zorgt. Minstens drie Indiase staten hebben de film inmiddels verboden.

De film van regisseur Prakash Jha vertelt het verhaal van een getalenteerde leerling die verliefd wordt op de dochter van de directeur van een hoogwaardige onderwijsinstelling en benadert op deze manier het thema van het kastenstelsel in India.

Aarakshan is in opspraak geraakt omdat mensen uit lagere kasten vinden dat de film de vooroordelen tegen hen versterkt. Regisseur Jha heeft al toegezegd stukken uit de film te schrappen die beledigend kunnen zijn voor de dalits, oftewel de onaanraakbaren of kastelozen. Veel dalitgroeperingen zeggen dat de film ze kleineert en in een negatief daglicht stelt. Bijna een kwart van de ruim een miljard inwoners van India behoort tot de kastelozen.

Bekijk hieronder de trailer van Aarakshan:

http://youtu.be/Ap_axselDns

    • Hans Klis