Clinton: ook andere landen moeten opstaan tegen Syrië

US Secretary of State Hillary Clinton speaks on ?From Famine to Food Security: Meeting the Challenge in the Horn of Africa," at the International Food Policy Research Institute (IFPRI) in Washington, DC, on August 11, 2011. Clinton on Thursday announced $17 million in new US aid to famine and drought-hit East Africa, what she called the world's "most severe humanitarian emergency." In a speech about the food crisis and efforts to prevent future ones, Clinton said total US humanitarian assistance to the region this year now amounts to $580 million, including $105 million announced Monday. AFP Photo/Jewel Samad Hillary Clinton riep alle landen op hun stem te laten horen tegen Syrië. Foto AFP / Jewel Samad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, wil dat meer landen zich uitspreken tegen het bewind van de Syrische president Assad. Dat zei ze in een interview met het Amerikaanse tv-station CBS.

Toen haar werd gevraagd waarom de Verenigde Staten Assad nog niet heeft opgeroepen af te treden, zei ze dat Washington wil dat andere landen ook hun stem laten horen.

De Verenigde Staten is “zeer duidelijk” in haar verklaringen over het verlies van legitimiteit van de Syrische president Bashar al-Assad, zei Clinton.

Clinton:

“Maar het is belangrijk dat het niet alleen de Amerikaanse stem is. We willen ervoor zorgen dat een dergelijke oproep uit de hele wereld komt.”

Volgens Clinton is het noodzakelijk om de druk op Assad verder op te voeren door sancties op te leggen aan de olie- en gasindustrie in Syrië.

Clinton:

“En we willen dat Europa ook meer stappen neemt in die richting. En we willen zien dat China deze stappen samen met ons onderneemt. Er is geen twijfel waar de Verenigde Staten staat.”

    • Marije Willems