Charismatische Perry wil president worden

Hij heeft er lang mee gewacht maar de Texaanse gouverneur Rick Perry dingt mee naar het presidentschap voor de Republikeinen. Hij geldt als een sterke kandidaat.

De Republikeinse gouverneur Rick Perry van de Amerikaanse staat Texas stelt zich kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Na maandenlange speculatie zal Perry morgen aankondigen dat hij meedoet aan de Republikeinse voorverkiezingen om het volgend najaar te mogen opnemen tegen president Obama.

Dat heeft de woordvoerder van Perry, Mark Miner, gisteren bevestigd. Perry zal zijn kandidatuur definitief maken tijdens een toespraak in South Carolina, de eerste zuidelijke staat op de agenda van de voorverkiezingen van begin 2012. Daarna reist hij naar New Hampshire en Iowa, de eerste twee staten met voorverkiezingen in februari.

De 61-jarige Perry, een conservatieve Republikein, wordt al maanden door velen in zijn partij gezien als een droomkandidaat die het huidige kandidatenveld kan overstijgen. De charismatische politicus spreekt zowel de gevestigde Republikeinse orde als de conservatieve protestbeweging van de Tea Party aan. Daarom zou hij als presidentskandidaat de Republikeinen achter zich kunnen verenigen – een potentieel dat de huidige koplopers, oud-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts en Congreslid Michele Bachmann, volgens sommigen missen.

Perry is gouverneur van Texas sinds 2000, toen zijn voorganger George W. Bush ontslag nam om president te worden. Daarmee is hij de langstzittende gouverneur van het land. Perry heeft een slechte relatie met Bush, en heeft zich al vroeg van hem gedistantieerd – een feit dat Perry moet helpen twijfels weg te nemen of de VS opnieuw klaar zijn voor een conservatieve Texaanse gouverneur als president.

Perry heeft naam gemaakt met een fiscaal conservatief beleid gericht op begrotingsevenwicht en lage belastingen, dat naadloos aansluit op het recente debat over het Amerikaanse schuldenplafond. Evenals vele aanhangers van de Tea Party pleit hij voor een amendement op de grondwet om begrotingsevenwicht verplicht te stellen. Hij is zakenvriendelijk, en een verklaard voorstander van een zo klein mogelijke federale regering – belangrijke punten voor respectievelijk de Republikeinse gevestigde orde en de Tea Party.

Tijdens zijn bewind is Texas, de op een na grootste staat van de VS, minder hard getroffen door de economische crisis dan de meeste andere regio’s van Amerika. Er zijn de afgelopen jaren meer banen geschapen in de staat dan in alle andere staten samen – een feit dat hij zal inzetten bij een mogelijke tweestrijd tegen Obama, die zijn populariteit ziet dalen wegens de aanhoudende economische crisis en hoge werkloosheid.

Politieke tegenstanders verwijten Perry echter een harteloos beleid, waarbij begrotingsevenwicht ten koste gaat van minder bedeelden wegens bevriezing van uitgaven aan onderwijs en gezondheidszorg. Hij is tegen het zorgstelsel van Obama.

Perry, een methodist, is bovendien omstreden wegens zijn openlijke belijdenis van zijn evangelische geloof. In april riep hij op tot drie dagen van gebed om regen in zijn staat, die dit jaar is getroffen door een ernstige droogte. Vorig weekeinde sprak hij een menigte van 30.000 gelovigen toe in een sportstadion in Houston bij een evenement onder de naam ‘Het Antwoord’, bedoeld om Amerika weer op de goede weg te helpen.

    • Frank Kuin