Canada

‘I’ve had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane’; ‘Hey, all brothers don’t know how to use guns, you racist motherfucker. Don’t fuck with me or I’ll shove a lightning bolt up your ass’; ‘And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you. I been sayin’ that shit for years’ – de liefhebber herkent de citaten meteen uit respectievelijk Snakes on a Plane, Die Hard 3 en Pulp Fiction: drie films waarin de acteur Samuel L. Jackson schittert.

Wie die films gezien heeft,hoort Jacksons stem in het achterhoofd bij het zien van deze citaten. En zal dus ook vinden dat Jackson de ideale figuur is om de luisterversie van een kinderprentenboek in te spreken met de titel Go the Fuck to Sleep van Adam Mansbach. Mansbach heeft in Amerika een naam opgebouwd als de auteur van enkele vlijmscherpe romans (The End of the Jews, Angry Black White Boy) waarin de manier waarop minderheden behandeld worden centraal staat.

Deze keer schreef hij geen sociaal-bewuste satire, maar een kinderboek voor volwassenen in de vorm van een wanhopige aanklacht tegen slapeloze kinderen: Go the Fuck to Sleep. Het is een prachtig geïllustreerd prentenboek dat verrassend goed verkoopt, vooral in Canada. Op de Canadese Amazon was het boek al maanden voor verschijning uitverkocht. En nu het daadwerkelijk is verschenen, staat het ‘kinderboek’ daar deze zomer in de landelijke top vijf van bestsellers, tussen boeken van Danielle Steel en Ann Patchett in. In Amerika lukte dat niet, waarschijnlijk omdat geen krant daar de hele titel wil afdrukken (op New Yorkse kranten na dan). In Canada doen ze daar minder moeilijk over, terwijl ze in Nieuw-Zeeland nog verder gaan: sommige boekhandels weigeren het boek te verkopen vanwege de titel.

In Canada werd het boek ook met veel begrip ontvangen. ‘Oh, onze kinderen, hoeveel we van ze houden, en hoe ze ons manipuleren tot we gek worden’, schreef Laura Warner van het blog Critics At Large. Vooral over de luisterversie is ze enthousiast: ‘Alles wordt beter als je het Samuel Jackson laat voorlezen.’

En dat zijn de wanhopige zinnen die een vader uitspreekt wanneer hij zijn peuter aan het slapen wil krijgen: ‘The flowers doze low in the meadows / And high on the mountains so steep. / My life is a failure, I’m a shitty-ass parent. / Stop fucking with me, please, and sleep’ (‘De bloemetjes liggen terneer in het gras / Achter de hoge bergen verdwijnt het licht / Mijn leven is mislukt, ik kan als ouder aan het gas / Laat me godverdomme met rust en doe je ogen dicht.’)

Samuel Jackson zelf meent dat het succes in de herkenbaarheid zit. In de inleiding legt hij uit dat hij de titel zelf vaak in de mond neemt, zozeer dat zijn dochtertje hem welterusten wenst met de mededeling: ‘Go the fuck to sleep Daddy!’ Zijn wanhopig uitgesproken zinnetje ‘Stop Fucking with me, please, and sleep’ kan vanaf nu tussen de klassieke Jackson-citaten.

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger