Britse politie reageert op kritiek

Sir Hugh Orde, President of the Association of British Chief Police Officers, addresses the media after attending a meeting with Acting commisioner of the Metropolitan Police Tim Godwin and Mayor of London Boris Johnson in London, on August 12, 2011. Hugh Orde hit back at criticisms of police tactics in the recent riots by Home Secretary Theresa May by saying that frontline officers had performed "magnificently" and dismissing intervention by political leaders as an "irrelevance." AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA Sir Hugh Orde reageert op de kritiek vanuit de politiek. AFP /Miguel Medina

De Britse politie heeft een reactie gegeven op de kritiek die zij naar aanleiding van de rellen in Londen vanuit politieke kringen ontving. Diverse politici zeiden dat het optreden van de politie in eerste instantie te soft was.

Premier David Cameron vertelde eerder deze week dat de politie overweldigd was en dat relschoppers haar te slim af waren. “Er waren te weinig agenten op straat en hun tactiek werkte niet”, aldus Cameron.

Hugh Orde, hoofd van de Vereniging voor Politiecommissarissen, erkent dat de politie voor een “ongekende situatie met unieke omstandigheden” stond, maar voegt daaraan toe dat de politie, en niet “politieke bemoeienis” de situatie uiteindelijk onder controle wist te brengen. Tegen BBC meldde Orde:

Het krachtiger optreden van de politie dat u heeft kunnen zien was niet het gevolg van politieke bemoeienis. Het was het gevolg van het aantal beschikbare agenten, dat politiecommissarissen in staat stelde om hun tactiek te veranderen.

    • Dirk Wijnand de Jong