Britse omroepen staan tv-beelden rellen niet zomaar af aan politie

De Britse premier David Cameron heeft omroepen gevraagd om ongebruikte beelden van de rellen aan de politie over te dragen. „Iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Ook de media hebben die en ik hoop dat ze die accepteren”, zei de premier gisteren in het debat in het Lagerhuis, in reactie op een vraag van het liberaal-democratische parlementslid John Leach.

Media zijn over het algemeen huiverig om beeldmateriaal aan de politie te leveren. De vrees bestaat dat ze daardoor bij de registratie van rellen door de deelnemers worden geïdentificeerd met de politie. Een cameraman van de BBC werd dinsdag aangevallen door relschoppers, twee BBC-auto’s werden vernield.

Fran Unsworth, het hoofd van de nieuwsafdeling van de BBC, zei gisteren dan ook in een reactie op de radio dat de omroep niet van plan is zomaar beelden af te staan. Volgens Unsworth is daarvoor een officieel verzoek van de rechter nodig, zelfs als in sommige gevallen overduidelijk sprake is van crimineel gedrag door degenen die op de beelden voorkomen.

„Het is een principiële kwestie”, aldus Unsworth. „De aard van het misdrijf doet niet ter zake.” Het is volgens haar niet aan journalisten om daarover te oordelen. „Het is aan de rechter om te bepalen of iets crimineel is of niet.” Unsworth denkt wel dat de beelden zullen worden overhandigd als er officieel om wordt gevraagd.

Andere omroepen, zoals ITN en Channel 4, hadden een vergelijkbare reactie. Ze zullen een verzoek om ongebruikte beelden af te staan nu niet anders behandelen dan in andere gevallen.

De BBC heeft gisteren wel toegegeven dat te lang het woord ‘demonstranten’ is gebruikt, in plaats van ‘relschoppers en plunderaars’. Volgens Unsworth was de term op zaterdagavond nog wel gerechtvaardigd, maar daarna niet meer. Ze zei dat de omroep 62 klachten heeft gekregen voor het gebruik van het gebruik van het woord demonstranten. De omroep ontkent de aard van de rellen te hebben gerelativeerd.