Breivik belde tien keer vanaf Utøya - ‘hij wilde zich overgeven’

In this photo taken by Vergard M. Aas, a Norwegian crime reporter who responded to the scene of a mass shooting on Utoya Island, Norway, victims lie near the shoreline approximately one hour after police say a man dressed as a police officer gunned down youths as they ran and even swam for their lives at a camp which was organized by the youth wing of the ruling Labor Party, Friday July 22, 2011. Police say the suspect in this shooting set off a fatal explosion hours earlier in the Norwegian capital of Oslo, (AP Photo/Presse 3.0, Vegard M. Aas)
In this photo taken by Vergard M. Aas, a Norwegian crime reporter who responded to the scene of a mass shooting on Utoya Island, Norway, victims lie near the shoreline approximately one hour after police say a man dressed as a police officer gunned down youths as they ran and even swam for their lives at a camp which was organized by the youth wing of the ruling Labor Party, Friday July 22, 2011. Police say the suspect in this shooting set off a fatal explosion hours earlier in the Norwegian capital of Oslo, (AP Photo/Presse 3.0, Vegard M. Aas) Beelden van na de schietpartij op Utoya, gemaakt door de Noorse misdaadverslaggever Vegard M. Aas. Foto AP

Anders Behring Breivik belde naar eigen zeggen tien keer vanaf het eiland Utøya naar de politie. Dat zegt zijn advocaat Geir Lippestad tegen het Noorse dagblad Aftenposten.

Breivik kreeg slechts twee keer gehoor. Hij noemde zichzelf een ‘commandant’ en gebruikte zijn volledige naam. Breivik wilde zich overgeven en vroeg aan de politie om daarmee akkoord te gaan, zo vertelt zijn advocaat. Hij zou een antwoord hebben gekregen dat hij niet begreep en vroeg of de politie hem terug wilde bellen om te bevestigen dat zijn boodschap doorgekomen was, aldus Lippestad.

Breivik zou gewacht hebben totdat hij werd teruggebeld door de politie. Toen dat niet gebeurde overwoog hij zelfmoord te plegen of door te gaan met wat hij ‘zijn operatie’ noemde. Dit verhaal strookt met ooggetuigenverslagen die spreken van een lange pauze tijdens de schietpartij. Uiteindelijk koos Breivik ervoor om te blijven schieten totdat de politie arriveerde.

Lippestad heeft de telefoonoproepen niet gezien in Breiviks telefoon, maar zegt de opnames van de gesprekken te hebben opgevraagd.

Bij de aanslagen in Noorwegen kwamen vorige maand 77 mensen om het leven.

    • Marije Willems