Boeken nieuws

Het startkapitaal van ’Das Magazin’ is binnen

‘Het kabinet en de crisis kunnen ons wat, wij verkopen ons eigen tijdschrift wel.’ Vanuit deze houding is het nieuwe literaire tijdschrift Das Magazin in het leven geroepen. Via crowdfunding moest het nulnummer gefinancierd worden, want ‘een sterke achterban is minder grillig dan leunen op overheidssubsidie’. Het bleek een succes: binnen een paar dagen was er al bijna 3.000 van de 5.000 euro opgehaald en in minder dan twee weken was het volledige bedrag binnen. Het nulnummer zal 1 september verschijnen in een oplage van 250 exemplaren en heeft als thema De mislukking. Het tijdschrift is een initiatief van Toine Donk en Daniël van der Meer; het eerste nummer zal bijdragen bevatten van onder anderen cabaretier Jan Jaap van der Wal, Massih Hutak en Gert Boel. (LB)

Verboden boek van Kurt Vonnegut vrij verkrijgbaar

Afgelopen maand besloot de schoolleiding van de Republic High School in Missouri om de roman Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut te verbieden. Er staat te veel schokkende taal in. De Kurt Vonnegut Memorial Library reageert hier nu op door 150 gratis exemplaren van Slaughterhouse- Five aan geïnteresseerde studenten in Missouri uit te reiken. De bibliotheek volgt hiermee de uitspraak van Vonnegut (1922-2007): ‘To hell with the censors. Give me knowledge or give me death!’ (LB)

Albert Camus vermoord door Russische geheime dienst?

In 1960 reed de Franse schrijver en filosoof Albert Camus van zijn vakantiehuis in de Provence terug naar Parijs in de auto van zijn uitgever Michel Gallimard. De auto knalde tegen een boom. Camus was op slag dood. Gallimard overleed twee dagen later. Tussen de autoresten werd een ruim 100 paginatellend manuscript gevonden. Een tragisch ongeluk? Dat werd inderdaad lange tijd gedacht, maar de Italiaanse krant Corriera della Sera komt nu met de stelling dat Camus door de geheime dienst van de Sovjet-Unie is omgebracht wegens zijn kritische uitlatingen over dit regime. De krant baseert zich op bevindingen van een Italiaanse wetenschapper die in de dagboeken van een Tsjechische dichter een passage ontdekte waarin hij schrijft van een kennis te hebben gehoord dat de Russische geheime dienst de remmen van Gallimards auto onklaar maakte. Camus zou zijn vermoord omdat hij felle kritiek had geuit op de Russische invasie in Hongarije. (LB)

Presenteer je eigen boek op Manuscripta

Op Manuscripta, de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen in Amsterdam, kun je dit jaar je eigen werk onder de aandacht brengen. Op 4 september bestaat de mogelijkheid om een manuscript als e-book of paperback te laten uitgeven; binnen drie dagen ontvang je dan een gratis exemplaar van het Centraal Boekhuis. Het uitgeven van een boek is gratis, aan het laten redigeren en promoten ervan zijn wel kosten verbonden. Manuscripta vindt van 3 tot 5 september plaats op het Westergasterrein in Amsterdam. Meer informatie: www.mijnbestseller.nl/manuscripta. (Liesbeth Beneder)

OP DE BOEKENBLOG

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op www.nrc.nl/boeken.nl. Deze rubriek werkt samen met www.depapierenman.nl