Benoeming van comité tegenvaller voor Obama

Alle Congresleden in het comité zijn tegen hogere belastingen, iets wat de Amerikaanse president wel wil.

De Republikeinen hebben zes Congresleden aangewezen voor het supercomité dat de Amerikaanse staatsschuld moet terugdringen. Alle zes zijn tegen hogere belastingen. De kans is nu miniem dat het comité het advies van president Obama overneemt om naast bezuinigingen ook te kijken naar extra belastinginkomsten.

Het supercomité, dat ook zes Democraten telt, moet voor eind november met een voorstel komen om 1,5 biljoen dollar (ruim 1.000 miljard euro) af te halen van de Amerikaanse staatsschuld van ruim 14 biljoen dollar. Obama vroeg het comité afgelopen maandag om ook mazen in de belastingwet te dichten.

De zes Republikeinen en drie Democraten waarvan de namen zijn onthuld, verschillen van visie op welke overheidsuitgaven bezuinigd moet worden. Senator Patty Murray, een Democraat, staat bekend als fel verdediger van overheidssteun voor de armen en de zieken. Een aantal van de Republikeinen zijn tegen bezuinigingen op defensie. En met de benoeming van ‘kleine overheid Republikeinen’ lijken belastingen onbespreekbaar, terwijl veel experts zeggen dat het zonder extra inkomsten vrijwel onmogelijk is om de begroting op orde te krijgen.

Toch lijken de leiders van beide partijen in het Congres hun selectie te hebben gemaakt met het oog op een akkoord. Het comité bevat zowel Republikeinen als Democraten die bekend staan als bruggenbouwers.

De meest controversiële benoeming is die van Pat Toomey, Senator voor de Republikeinen. Toomey is aan de Tea Party gelieerd en was tot voorkort voorzitter van de Club for Growth, een organisatie die vecht voor een kleine overheid. Verwacht wordt dat hij de onderhandelingen met de Democraten op scherp zet. Anderzijds is betrokkenheid van de rechterflank van de Republikeinse partij nodig voor bredere steun voor het uiteindelijke akkoord. (NRC)