Aziatische beurzen in de plus na positieve slotstand Wall Street

Caption: A man scratching his head is reflected on an electronic board displaying share prices outside a brokerage in Tokyo August 11, 2011. The Nikkei average resumed falling on Thursday following a rebound the day before, after rumours about the health of French banks re-ignited concerns over the euro zone's debt crisis, but drops were limited by a rise in U.S. stock futures. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: BUSINESS) Een Japanse handelaar bekijkt de aandelenkoersen van de Nikkei op de beurs in Tokyo. Foto Reuters / Yuriko Nakao

De meeste Aziatische beurzen sloten vanochtend na hevige schommelingen met winst na de positieve slotstand van Wall Street.

De Australische S&P/ASX 200 eindigde met een winst van 1,1 procent. De beurs van Tokyo dook 0,2 procent in de min door een stijgende yen. De duurdere Japanse munteenheid zorgde voor een daling in de koersen van exportaandelen.

Gisteravond sloten de Amerikaanse beurzen met grote winsten. De Dow Jones eindigde 3,95 procent in de plus en maakte daarmee een groot deel van het aanzienlijke verlies van woensdag goed. Technologiebeurs Nasdaq deed het nog beter en sloot meer dan 4,7 procent hoger. De breder samengestelde S&P500 steeg 4,6 procent. De stemming op de beurzen in de hele wereld is al de hele week wisselvallig. De afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid en de aanhoudende schuldencrisis in de eurozone zorgen voor onrust bij handelaren.

Vanochtend stelden Italië, Spanje, Frankrijk en België een tijdelijk verbod op shortselling in om de rust op de financiële markten herstellen. Handelaren hebben onder andere de aandacht gericht op Frankrijk omdat deze na de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mogelijk ook hun triple A-status verliezen. Het nieuws dat de Franse economische groei in het tweede kwartaal van 2011 tot stilstand is gekomen zal mogelijk Europese handelaren niet gerust stellen.

    • Hans Klis