Australië zet bootmensen gevangen in Papoea-cel

Australië gaat een vluchtelingengevangenis heropenen op Manus, een eiland dat hoort bij Papoea Nieuw-Guinea (PNG). Het centrum zal worden gerund en betaald door Australië. In ruil daarvoor ontvangt PNG een onbekende hoeveelheid economische steun en ontwikkelingshulp.

De Labor-regering kopieert hiermee de ‘Stille Oceaan Oplossing’ van de voormalige regering van de Liberalen. Onder dat beleid opende toenmalig premier Howard in 2001 asielzoekersgevangenissen op Manus en het Stille Oceaan-eilandje Nauru. Dat beleid veroordeelde Labor zelf destijds als hardvochtig.

Maar inmiddels is de Labor-regering in problemen gekomen door de gestegen hoeveelheid ‘bootmensen’ die Australië sinds enkele jaren weer bereiken. Hoewel bootvluchtelingen slechts een verwaarloosbaar deel van de nieuwe migranten naar Australië uitmaken, is het ‘stoppen van de boten’ een terugkerend verkiezingsthema. Met het opknappen en heropenen van de Manus-gevangenis hoopt premier Julia Gillard haar vrije val in de peilingen te stoppen.

De afspraak geeft Gillard enig respijt, sinds begin deze week een vluchtelingenruil met Maleisië werd uitgesteld. Op grond daarvan zet Australië 800 pas gearriveerde bootvluchtelingen op het vliegtuig naar Maleisië, waar al ruim 90.000 asielzoekers hun procedure afwachten. In ruil neemt Australië 4.000 vluchtelingen uit Maleisië op van wie de asielstatus al is vastgesteld.

Maar toen Australië de eerste vluchtelingen naar Maleisië wilde sturen, hield de rechtbank hun deportatie tegen. Zij wil de overeenkomst eerst nader bekijken. Gisteren arriveerde weer een boot met 102 vluchtelingen, vooral uit Afghanistan en Pakistan.