Artisjok in mosterdroomsaus met stukjes kip

Een zondagse lunch bij vrienden bestond voornamelijk uit onderstaande artisjok. Een geweldig idee, want je bent lang bezig met het afhappen van al die artisjokblaadjes en als je al die blaadjes op hebt, blijft er als feestelijke verrassing de artisjokbodem over die met de heerlijke saus en een paar stukjes van de kip een ware

Een zondagse lunch bij vrienden bestond voornamelijk uit onderstaande artisjok. Een geweldig idee, want je bent lang bezig met het afhappen van al die artisjokblaadjes en als je al die blaadjes op hebt, blijft er als feestelijke verrassing de artisjokbodem over die met de heerlijke saus en een paar stukjes van de kip een ware bekroning vormt van het plezier dat je toch al gehad hebt.

De vriend had het recept van een mevrouw op Kreta en ik heb hem weer geïmiteerd dus inmiddels zal het recept wel veranderd zijn, maar dat maakt niet uit. Het concept blijft overeind. En het is een verrukkelijk gerecht. Echt zoiets dat alleen anderen kunnen bedenken.

De artisjokken moeten middelgroot zijn en geen bruine punten hebben.

Voor 4 personen

4 artisjokken

2 kipfilets

2 takjes dragon

klontje boter

3,5 dl kippenbouillon

1,5 dl room

1 dessertl mosterd

sap van een ½ citroen

Kook de artisjokken in ruim water in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze uitlekken.

Verwijder het hooi uit de artisjok, anders bederft dat alles en zit iedereen met een mond vol harige vezels. Het is het makkelijkste om dat te doen met een scherp mes. Vouw de blaadjes van de artisjok opzij, dat gaat gemakkelijk als hij gaar is, tot het paars gepunte binnenblad tevoorschijn komt. Trek dat eruit. Nu is het hooi zichtbaar. Houd een puntig mes zo horizontaal als mogelijk is en snijd iets onder het hooi het hele zaakje eraf. Het hooi wegschrapen met een theelepel kan ook, maar pas op dat dan toch niet overal van die vezeltjes komen te zitten.

Doe de kippenbouillon in een steelpan en kook hem wat in, de smaak moet redelijk geconcentreerd zijn, giet er de room bij en kook ook die wat in.

Snijd de kipfilet in reepjes. Smelt boter in een koekenpan en bak de reepjes snel aan alle kanten bruin. Leg ze op een bord en dek dat af met aluminiumfolie, dan blijven ze warm.

Giet de roombouillon in de koekenpan. Voeg daar het citroensap aan toe en de dragonblaadjes en roer. Doe er de mosterd bij, roer goed en proef of er meer room, meer bouillon of meer citroensap bij moet. Zo niet, draai het gas dan meteen uit anders kookt de saus vrij snel in.

Leg de stukjes kip middenin de artisjok en giet in elke artisjok wat van de saus. Geef er een stukje brood bij en een glaasje wijn (zie hiernaast). Lunch gezellig!

    • Marjoleine de Vos