Apple is het grootst...

Het zat er al een tijd aan te komen, maar gisteren werd bekend dat Apple – gemeten in beurswaarde – oliebedrijf ExxonMobil als grootste bedrijf ter wereld heeft ingehaald. Apple, in 1976 opgericht door Steve Jobs, is ruim 337 miljard dollar waard. Dit komt vooral door de opkomst van snel mobiel internet en de bijbehorende apparaten die Apple verkoopt: opgeteld bijna een kwart miljoen iPhones en iPads per dag. Dat zijn maar liefst 10.000 iPhones en iPads per uur. Apple is daarmee ’s werelds grootste verkoper van smartphones.

De winst voor Apple is duizelingwekkend: het afgelopen half jaar verdiende het bedrijf netto 12 miljard dollar. Driekwart van die winst wordt op dit moment gegenereerd met de verkoop van iPhones en iPads. De rest wordt verdiend met computers.

Apple heeft meer geld in kas dan de Amerikaanse overheid, ongeveer 76 miljard dollar. Analisten zeggen vertrouwen te hebben in het bedrijf. Door de komst van de nieuwe iPhone5, die in september wordt verwacht, zal de waarde van Apple alleen nog maar verder groeien.