Aantal Nederlandse rokers nog nooit zo klein geweest

Caption: A woman smokes a cigarette outside an office building in central Sydney June 27, 2011. Tobacco giant Philip Morris is threatening to sue the Australian government for possibly billions of dollars over its plan to be the first country to introduce plain, brand-less packaging for cigarettes. REUTERS/Daniel Munoz (AUSTRALIA - Tags: HEALTH POLITICS BUSINESS) Foto Reuters / Daniel Munoz

Het aantal rokers in Nederland is ook dit jaar gedaald. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Stichting Volksgezondheid en Roken Stivoro) blijkt dat nog minder dan een kwart van de Nederlanders regelmatig een sigaret opsteekt.

Nog nooit rookten zo weinig mensen, meldt persbureau Novum. In 2010 rookte nog 26,5 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Een jaar eerder lag dat percentage op 26,8 procent.

De antirookorganisatie wijt de daling aan het feit dat stopmiddelen als pleisters en pillen sinds januari worden vergoed door verzekeraars. Directeur Lies van Gennip: “de aandacht voor stoppen met roken en de vergoeding ervan stimuleert rokers hun stopintenties om te zetten in daden. En dat vertaalt zich in een flink lager percentage rokers”.

Het kabinet wil de beslissing om deze vergoeding volgend jaar weer gedeeltelijk terugdraaien. Dat is “onbegrijpelijk”, vindt Stivoro. Volgens de stichting kan goede ondersteuning bij het stoppen met roken in de komende dertig jaar naar schatting ruim 37.000 levens redden.

Het kabinet zet ook vanaf 2013 de subsidie stop aan antirookorganisatie Stivoro. In juni maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat de subsidie voor projecten voor tabaksontmoediging in dat jaar ondergebracht zullen worden bij het Trimbos Instituut, waar ze deel moeten gaan uitmaken van programma’s voor middelengebruik. Stivoro werkt al jaren samen met het Trimbos Instituut in schoolprogramma’s en campagnes.

    • Hans Klis