Zweedse politie bestormt Libische ambassade na bezetting

Anti-Gaddafibetogers hangen de vlag van de Libische opstandelingen op in de Libische ambassade in Stockholm. Foto AP / Maja Suslin

De Zweedse politie heeft vanmiddag de Libische ambassade in Stockholm bestormd omdat een kleine groep anti-Gaddafidemonstranten het gebouw al een paar uur bezet hielden. Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen.

De politie zei vanmiddag tegen persbureau AP dat vijf of zes mensen erin slaagden de ambassade rond elf uur vanochtend te bezetten. De demonstranten hingen de vlag van de Libische opstandelingen buiten bij de ambassade op en schilderden de deur van het gebouw met de kleuren van de opstandelingenvlag. Ook hingen de demonstranten een poster op met de tekst: “Wij plegen zelfmoord als jullie proberen binnen te komen.”

Volgens een woordvoerder van de politie in Stockholm was het vanmiddag nog steeds onduidelijk wat de betogers precies wilden bereiken. Een lid van een Libische organisatie in Zweden vertelde AP dat de vijf of zes demonstranten vluchtelingen zijn wier verzoek om een verblijfsvergunning was afgewezen.

    • Pim van den Dool