Zoek de verschillen: wat is echt en wat is Chinees?

A customer checks a glass at the 11 Furniture Store in Kunming, southwest China's Yunnan province, July 28, 2011. The store, which resembles an outlet of Swedish furniture giant Ikea, is one of a number of Chinese businesses replicating the look, feel and service of successful Western retail concepts. Picture taken July 28, 2011. To match Insight CHINA/BRAND-PIRACY REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: BUSINESS SOCIETY) REUTERS

In de wereld van Chinese nepwinkels kun je meubels uitzoeken in een letterlijke kopie van IKEA – tot het potlood aan toe, vervolgens een broodje eten bij een winkel die in alles lijkt op de Subway, of besluiten een frappuccino te halen bij de ‘Starbcuks’. Imitatiewinkels en -restaurants zijn niet nieuw in China, maar volgens experts worden de kopieën steeds verfijnder. Wat kunnen Chinezen namaken, en wat niet?

    • Reinier Kist