Zeilzege op olympisch water

Bij de pre-olympische zeilwedstrijden in het Zuid-Engelse Weymouth is Marit Bouwmeester winnares in de Laser Radial-klasse geworden. De 23-jarige Nederlandse verzekerde zich gisteren al van de eindzege in haar klasse, een dag voor het begin van de medailleraces die dubbel tellen.

Bouwmeester won eerder dit seizoen de wereldbekerwedstrijden in Medemblik en Weymouth en zij was deze week ook een klasse apart op het olympische zeilwater van ‘Londen 2012’. Bouwmeester eindigde in Weymouth in acht van de tien races in de topdrie, vier keer was ze de beste zeilster.

In de laatste race werd ze gisteren tweede en eindigde de Belgische Evi van Acker als zesde. Bouwmeesters voorsprong op haar Vlaamse concurrente werd zo groot, dat de eindzege vandaag niet meer in gevaar komt.

Met het oog op de Zomerspelen van volgend jaar heeft Bouwmeester veel getraind op het olympische zeilwater in Weymouth. „De wind is hier in het voorjaar heel anders dan in de zomer. Door hier veel te trainen, ben ik volgend jaar goed voorbereid”, verklaarde ze gisteren tegenover de NOS.

Bouwmeester in hetzelfde interview: „Ik weet dat deze resultaten alleen maar komen omdat ik hier keihard heb getraind. En ik realiseer me de concurrentie onwijs te hebben wakker geschud.”

Ook de andere Nederlandse boten doen het opvallend goed in Weymouth. De Texelse windsurfer Dorian van Rijsselberghe, Laserzeiler Rutger van Schaardenburg, Finnzeiler Pieter-Jan Postma en het 470-koppel Lisa Westerhof en Lobke Berkhout staan in de topdrie van het tussenklassement.

De Nederlandse zeilers logeren sinds 2009 een groot deel van de zomer in een villa even buiten Weymouth, hoog boven de baai van het Britse schiereiland Portland met uitzicht op zee. Doel is het olympisch zeilwater beter te leren kennen.

De garage bij het logeerhuis is omgebouwd tot krachthonk. In de woonkamer wordt dagelijks geanalyseerd wat het weer, de wolken, de wind en het water van Weymouth doen en hoe de zeilers er hun voordeel mee kunnen doen.

De Nederlanders weten intussen dat de wind bij Weymouth overwegend uit het zuidwesten komt. Ingewikkelder wordt het precies te bepalen waar de meeste wind zit. De verschillen blijken enorm, zelfs per tien of twintig meter. Door de geografische ligging van Weymouth zit de meeste wind niet op open zee, maar tegen de zuidkust. Een jaar voor de Spelen lijkt de verkenning haar vruchten af te werpen.