Weer fraudeschandaal in Braziliaanse regering

Het is het zoveelste schandaal in korte tijd dat de regering raakt.

De Braziliaanse politie heeft tijdens een uitgebreide politieactie de staatssecretaris van Toerisme, Frederico Costa, gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude. Daarmee is de Braziliaanse regering, onder leiding van Dilma Rousseff, opnieuw getroffen door een schandaal.

In totaal zijn er 33 mensen in hechtenis genomen bij de operatie. Er werden invallen gedaan in drie verschillende steden, waaronder São Paulo en Brasilia. Tijdens de acties is omgerekend ruim 600.000 real (260.000 euro) in contant geld in beslag genomen. In totaal zouden de verdachten een paar miljoen real hebben verduisterd. Het geld was bestemd voor de financiering van grote sportevenementen.

Toerismeminister Costa is lid van de PMDB, de belangrijkste coalitiepartner van de Arbeiderspartij van president Rousseff. Het is het zoveelste schandaal in korte tijd dat haar regering raakt. Vorige maand moest de minster van Transport al aftreden in verband met een omvangrijke corruptieaffaire. En vorige week raakte de minister van Landbouw, Wagner Rossi, in opspraak. Hij zou organisaties die waren verbonden aan zijn ministerie hebben bemand met familieleden van partijgenoten.

Ook Rossi is lid van de PMDB. Vooralsnog probeert de regering hem te beschermen tegen de aantijgingen. De schandalen begonnen in mei met Antonio Palocci, partijgenoot van de president. Palocci, destijds minister van Algemene Zaken, moest vertrekken omdat hij niet kon uitleggen hoe hij in vier jaar tijd als parlementariër 20 miljoen real had verdiend. (NRC)