Waar is Bolin?

Chinese artist Liu Bolin waits for his colleagues to put a finishing touch on him to blend into rows of soft drinks in his artwork entitled "Plasticizer" to express his speechlessness at use of plasticizer in food additives, in his studio at the 798 Art District in Beijing, China, Wednesday, Aug. 10, 2011. (AP Photo)

De Chinese kunstenaar Liu Bolin is een meester in het onzichtbaar worden. Veel van zijn kunstwerken zijn foto’s van zichzelf, waarop hij zo is beschilderd dat hij volledig opgaat in de achtergrond. Het duurt minstens enkele seconden voor je hem op de foto’s hebt opgespoord.

Het kunstwerk hierboven heet Plasticizer en is een aanklacht van de kunstenaar tegen het gebruik van weekmakers in voedingsmiddelen. Weekmakers kunnen de hormoonhuishouding verstoren.

Bolins werk is op deze foto nog niet af, collega-kunstenaars zullen ook zijn hoofd verven in de kleuren van de flesjes en blikjes drank. Hoelang hij voor dit kunstwerk heeft moeten poseren is niet bekend, maar meestal staat hij ruim tien uur stil voor een project.