VS wreken aanval op helikopter

NAVO-troepen hebben manschappen van de Talibaan die zaterdag een Amerikaanse helikopter neerschoten weten te traceren en te doden. Dit heeft de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal John Allen, gisteren gezegd.

Volgens de NAVO is zowel de man die de helikopter had beschoten als zijn commandant, Mullah Mohibullah, maandag gedood door een F-16.

Ook tien andere mannen van Mohibullah kwamen bij de aanval in het district Chak, westelijk van de hoofdstad Kabul, om het leven. De Amerikanen, die meteen na het incident een kloppartij op de daders inzetten, zeiden zich deels te hebben gebaseerd op tips van lokale bewoners.

De beschoten Chinook-helikopter stortte neer en alle 38 inzittenden verloren het leven. Meer dan de helft van de slachtoffers waren leden van de SEALs, een elite-eenheid van de Amerikaanse marine die begin mei Osama bin Laden doodde in zijn schuilplaats in Pakistan.

Behalve dertig Amerikanen werden ook acht Afghanen gedood. Het was het hoogste aantal Amerikaanse doden bij één incident sinds de VS bijna tien jaar geleden actief werden in het conflict in Afghanistan.

Begin deze week circuleerden er berichten in Kabul dat de Chinook in een valstrik van de Talibaan was terechtgekomen. De Amerikanen hebben nog niet bevestigd dat de Chinook neerstortte door een voltreffer van de Talibaan. Technisch onderzoek loopt nog. (Reuters, AP, BBC)