Vragen rond Deens netwerk

Een extreem-rechts netwerk in Denemarken roept veel vragen op. Wat wil zij met de lijst van ‘verraders’ die massa-immigratie steunen?

In Denemarken is een klein extreem-rechts netwerk actief van ongeveer honderd mensen die het land ‘schoon’ willen maken en een lijst hebben aangelegd van ‘verraders’ die massa-immigratie mogelijk heeft gemaakt.

Volgens de Deense krant Politiken, die hierover schrijft op basis van documenten die de krant door een radicaal-linkse groep zijn toegespeeld, heeft een aantal leden van dit netwerk gezegd bereid te zijn geweld te gebruiken tegen immigranten. Sommigen zouden hun steun hebben uitgesproken voor de Hells Angels-groep AK81, die gekleurde immigranten heeft mishandeld.

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat dit netwerk, aangeduid als ORG, plannen had voor gewelddadige actie. Uit de reactie van de Deense Veiligheids- en Inlichtingendienst PET blijkt wel dat de groep al enige jaren in de gaten wordt gehouden.

Drie jaar geleden werd ontdekt dat een politie-agent uit Kopenhagen van duizenden mensen persoonsinformatie heeft opgehaald uit politiedossiers en andere databestanden van de overheid. De man, die deel uitmaakte van ORG, is hiervoor veroordeeld.

De gegevens werden opgenomen in ‘het Grote Geheugen’, volgens Politiken een database van politieke tegenstanders met veel persoonlijke gegevens. Het is in Denemarken verboden zo’n database aan te leggen zonder de betrokkenen hierover te informeren.

De inlichtingendienst PET was betrokken bij het onderzoek hiernaar. „Het feit dat deze informatie zou zijn verkregen voor gebruik door een rechts-extremistisch netwerk had en heeft nog steeds de aandacht van PET”, schreef directeur Jakob Scharf in een verklaring die zijn woordvoerder in Engelse vertaling heeft geëmaild. „Om principiële redenen is PET echter niet in staat verdere details ter beschikking te stellen over de individuen en netwerken in extreemrechtse kringen waarnaar specifieke onderzoeken worden uitgevoerd.”

Politiken schrijft dat leden van ORG zijn „geïnfiltreerd” in de rechts-populistische Deense Volkspartij en in de Deense Associatie, een rechtse groep die zich sinds 1987 fel keert tegen massa-immigratie.

Een oud-voorzitter van de Deense Associatie, Ole Hasselbalch, verwijt de krant stemmingmakerij op de golven van de onrust over het bloedbad dat vorige maand in Noorwegen door Anders Breivik is aangericht. Hij vertelt telefonisch dat twee leden van ORG deel uitmaken van zijn organisatie en dat hij decennialang nauw contact heeft met de politie om te voorkomen dat zijn organisatie wordt geïnfiltreerd door „misdadigers”. „Nadat we bekend hebben gemaakt dat de politie bij ons aan tafel zit, zijn de verdachte figuren weggebleven.”

Of een dreiging uitgaat van ORG is ook onduidelijk omdat Politiken de documenten nog niet openbaar heeft gemaakt. Hasselbalch, een advocaat, suggereerde dat de krant aarzelt omdat ze zouden zijn verkregen doordat linkse radicalen een persoonlijke website hebben gehackt. Daarop staan zware straffen. Kim Beyer-Eskildsen, een woordvoerder van de Volkspartij, zei telefonisch dat ORG „een los netwerk (is). De politie kent deze mensen. Als ze gevaarlijk zouden zijn, waren ze al gearresteerd”.

    • Marc Leijendekker