VN: Ivoriaanse leger voert illegale executies en arrestaties uit

Ouattara sprak eind juli op een VN-conferentie in New York. Foto AFP / Stan Honda

Soldaten van het Ivoriaanse leger hebben zich de afgelopen maand schuldig gemaakt aan illegale executies, arrestaties en verkrachtingen. Dat stelt een functionaris van de VN-vredesmissie in het land in een vandaag uitgegeven verklaring.

In de verklaring staat dat de Ivoriaanse strijdkrachten tussen halverwege juli en augustus van dit jaar 26 buitengerechtelijke executies uitvoerden en 85 illegale arrestaties verrichten. Ook zouden de troepen in elf gevallen vrouwen hebben verkracht. De VN-functionaris stelt in de verklaring dat de mensenrechtensituatie, ondanks de verbetering van de veiligheidssituatie in het land, “precair” blijft.

De verklaring kan de druk op president Alassane Ouattara om actie te ondernemen tegen bepaalde commandanten uit zijn leger verder doen oplopen. Soldaten van Ouattara wisten in april van dit jaar met succes president Laurent Gbagbo te verdrijven, die weigerde op te stappen nadat hij de presidentsverkiezingen had verloren. Al snel daarna werd echter duidelijk dat ook Ouattara’s militairen zich op grote schaal schuldig maakten aan misdrijven.

Gisteren werd bekend dat twaalf mensen, onder wie de zoon van ex-president Gbagbo, zijn aangeklaagd voor misdaden die ze begingen tijdens de onrust die na de verkiezingen in het land ontstond. Een aantal van de twaalf arrestanten kan tot twintig jaar celstraf krijgen voor aanklachten als het ondermijnen van de staatsveiligheid, vreemdelingenhaat en rebellie. Wanneer de rechtszaken van start gaan is nog niet duidelijk.

    • Pim van den Dool