Utrechter in krant N-Korea

De postzegelverzamelaar is al ruim een week vermist.

De Utrechtse postzegelverzamelaar die al meer dan een week wordt vermist in Noord-Korea is opgedoken in een krant in dat land. In de Pyongyang Times staat een artikel waarin hij het kiesstelsel in het geïsoleerde land prijst.

De Utrechtse Willem van der Bijl is op uitnodiging van handelsrelaties naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang afgereisd. Familie en vrienden hebben aangifte gedaan bij de politie, omdat Van der Bijl volgens zijn reisschema op 30 juli zou terugkeren in Nederland. Sinds zijn vertrek – op 18 juli – hebben ze niets meer van Van der Bijl vernomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het lastig is consulaire bijstand te verlenen, omdat Nederland geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Noord-Korea.

Op de website van de Noord-Koreaanse krant staat een foto van Van der Bijl bij een artikel met de kop ‘Fantastisch kiesstelsel’. „Dit is mijn 24ste bezoek aan Noord-Korea, maar de eerste keer dat ik een stemlokaal bezocht”, staat in het stuk. „Ik ben erg onder de indruk van de vrije en democratische verkiezingen en heb meer begrip gekregen voor de situatie in Noord-Korea.”

Onduidelijk is of dit werkelijk de woorden zijn van Van der Bijl of dat de publicatie deel uitmaakt van de propagandamachine van het communistische land.

De postzegelhandelaar gaat al meer dan tien jaar elk jaar tweemaal naar het communistische Aziatische land, op zoek naar zeldzame, propagandistische postzegels en kunst. Volgens zijn Nederlandse zakenpartner Ronald de Groen zijn dat geen gevaarlijke ondernemingen. (NRC)