Uitgelicht

Scene uit de televisieserie In Therapie Jacob Derwig in zijn rol als psychotherapeut Paul

Film

Under the Tuscan Sun (Audrey Wells, 2003, VS/Italië). Verfilming van bestseller van Frances Mayes werd een bitterzoete romance vol clichés over een gescheiden Amerikaanse (Diane Lane) die zich in Tos-cane over een vervallen villa ontfermt en daar gelukkig wordt. Net5, 20.30-22.50u.

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze boze film. Ook met Barbara Hershey en Robert Duvall als Douglas’ positieve spiegelbeeld.Veronica, 20.30-22.50u.

The Deer Hunter (Michael Cimino, 1978, VS). Beroemde, met Oscars bekroonde Amerikaanse Heimatfilm en de meest controversiële film van 1978 vanwege Cimino’s naïeve vertekening van de oorlog in Vietnam, waar de Amerikanen louter slachtoffer zouden zijn geweest. Vriendschap is het hoofdmotief van deze epische trilogie over drie arbeiders uit een staalfabrieksstadje in Pennsylvania, voor, tijdens en na hun vrijwillige diensttijd in Vietnam. Met Robert De Niro, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep.Ned.3, 22.30-01.30u.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Milos Forman, 1975, VS). Onweerstaanbare succesverfilming van roman van Ken Kesey. Simulant Jack Nicholson activeert medepatiënten tot verzet tegen repressie in psychiatrische inrichting. Oscars voor film, regie, scenario, Nicholson en akelige hoofdzuster Louise Fletcher. BBC 1, 00.35-02.45u.

Informatief

360° – Geo Reportage: highway durch die Arktis. Documentaire over de jaarlijkse bouw van een snelweg naar Tuktoyaktuk, een Canadees Inuitdorp met 1.000 inwoners aan de rand van de Beaufort Zee. Het grootste deel van het jaar is het alleen per vliegtuig bereikbaar, maar als het ijs op de Mackenzie River meer dan een meter dik is, wordt begonnen met de aanleg van de weg. Die stelt de inwoners van ‘Tuk’ in de gelegenheid om Kerstinkopen te doen en vrienden en familie te bezoeken. En het plaatselijke hockeyteam kan voor het eerst in negen maanden een tegenstander ontmoeten. Arte, 18.05-19.00u.

Die neuen Paradiese: Indonesien – unberührtes Archipel. Serie over ongerepte natuurgebieden. Vanavond over Asmat en de Raja Ampat Archipel op West-Papoea, het Indonesische deel van Nieuw-Guinea. In het bijna ondoordringbare regenwoud van Asmat werden in de jaren zestig tot dan onbekende stammen ontdekt. In deze documentaire een ontmoeting met een van die volken. En op Raja Ampat – een archipel bij de noordwestelijke punt van Nieuw-Guinea – bezoeken we een eco-resort. De archipel beschikt over een van de rijkste mariene ecosystemen ter wereld. Vijfenzeventig procent van alle bekende koralen groeit hier en er zijn ruim duizend vissoorten geteld.Arte, 19.30-20.15u.

Terzake: De coulissen van Europa. Brussel is de zetel van de Europese Commissie, van de Raad en van het Europese Parlement. Hoewel: dat parlement woont niet alleen in de hoofdstad van ons land, maar houdt er ook nog een tweede verblijf op na, in Straatsburg. Pure geldverspilling, maar de Fransen willen Straatsburg voorlopig niet laten schieten en dus vertrekken de 736 Europarlementsleden met hun dossiers al jaren lang één keer per maand voor een paar dagen naar de Elzas en verhuizen vervolgens weer terug. Canvas, 20.00-20.45u.

Koppen XL: Kom mij maar halen. Bart Verbeeck is 16 jaar wanneer hij botkanker krijgt. Twee jaar later wordt hij terminaal verklaard. Phara de Aguirre volgt hem de laatste dagen van zijn leven. Bart wil geen euthanasie, maar kiest voor palliatieve sedatie. We zien hoe zijn jongere broer en ouders met het komende afscheid omgaan en hoe Bart op donderdag 9 december de inspuiting krijgt die hem doet inslapen. Drie dagen later, op zondag 12 december, overlijdt hij.Eén, 21.00-21.35u.

Question Time: Riot Special. Ingelaste uitzending naar aanleiding van de onlusten in diverse grote Britse steden. Onder leiding van David Dimbleby beantwoorden politici en vooraanstaande leden uit de Britse samenleving vragen uit het publiek en discussiëren over de aanleiding tot de rellen, de reactie van de politie, de achterliggende oorzaken en wat er gedaan zou kunnen worden om herhaling te voorkomen. BBC 1, 23.35-00.25u.

Radio

Radio 6 live: Seb’s Web met Ran-dy Brecker. Opnamen van een concert op 21 mei dit jaar in Paradox in Tilburg. Seb’s Web is het nieuwste project van drummer, componist en arrangeur Sebastiaan Cornelissen. Aan dat project doet onder anderen de Amerikaanse trompettist Randy Brecker mee. In deze muziek smelten pop, funk, fusion, Breckeriaanse en andere stijlen samen in de typisch eigen sound van Sebastiaan Cornelissen.Radio 6, 23.02-01.00u.