‘Troepen Gaddafi niet meer in staat aanvallen uit te voeren’

Libische opstandelingen maken het vredesgebaar in Bir-al-Ghanam, een stad ten westen van Tripoli. Foto Reuters / Bob Strong

Het leger van de Libische dictator Gaddafi is niet meer in staat om op grote schaal een “geloofwaardig offensief” in te zetten. Dat zegt de chef van de militaire operaties van de NAVO in Libië, de Canadees Charles Bouchard.

Bouchard stelt in een interview met persbureau AFP dat de kracht en de wil van Gaddafi’s troepen steeds verder afneemt en dat de Libische leider steeds meer huurlingen moet inzetten om overeind te blijven:

“Er blijft nog altijd vraag naar steeds meer huurlingen, wat laat zien dat de sterkte van Gaddafi’s troepen blijft verminderen door onze acties, maar het laat ook zien dat hij te maken heeft met het uittreden van generaals, politieagenten en zelfs politieke vertrouwelingen.”

In het interview met AFP zegt Bouchard dat de NAVO succes boekt op de drie fronten die het Libische conflict momenteel telt. Volgens de NAVO-chef zijn er positieve veranderingen te zien bij de steden Brega en Misrata en in het Westelijk Gebergte, in de buurt van de grens met Tunesië.

Bouchard ging ook in op de beschuldiging van het Libische regime dat de NAVO afgelopen weekend bij een luchtaanval in de stad Zlitan 85 burgers zou hebben gedood. De hoge militair zegt tegen AFP dat bij de aanval een commandocentrum met huurlingen werd gebombardeerd en dat hij zeker weet dat er geen 85 burgers in het centrum aanwezig waren. Wel zegt hij niet uit te kunnen sluiten dat er enkele burgers in het getroffen centrum waren.

    • Pim van den Dool