Tremonti belooft ‘zeer krachtige maatregelen’ tegen Italiaanse schuld

Tremonti stond vanochtend de pers te woord voorafgaand aan een vergadering in het Italiaanse parlement. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse regering moet dit jaar en volgend jaar ‘zeer krachtige maatregelen’ nemen om de schuldencrisis van Italië op te kunnen lossen. Dat zei de Italiaanse minister Giuliuo Tremonti vanmiddag in het parlement.

Tremonti benadrukte tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van verschillende parlementaire commissies dat het begrotingstekort van zijn land, nu ongeveer 3,9 procent, snel teruggedrongen moet worden. Hij herhaalde dat het gehele tekort in 2013 moet zijn weggewerkt, maar noemde het terugbrengen van het tekort volgend jaar naar 1,1 procent “waarschijnlijk te drastisch”.

De minister somde tegenover de parlementariërs een reeks van maatregelen op die de regering-Berlusconi zou kunnen nemen om het tekort terug te dringen. Hij riep de oppositie op “de wapens neer te leggen” en met de regering mee te denken over onder meer het privatiseren van gemeentelijke diensten, het verhogen van de winstbelasting en het beperken van het aantal niet-religieuze feestdagen.

Tremonti ging ook in op de brief die de Europese Centrale Bank de Italiaanse regering eind vorige week stuurde. Daarin deed de ECB aanbevelingen voor hervormingen, zoals versoepeling van het ontslagrecht en het verlagen van de ambtenarensalarissen. Tremonti erkende in het parlement dat de ECB deze aanbevelingen had gedaan, maar zei dat de regering die niet per se hoeft over te nemen.

De Europese Centrale Bank besloot zondagavond te beginnen met het op grote schaal opkopen van Italiaanse staatsobligaties. Als gevolg daarvan daalt de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar al de hele week. Dankzij de maatregel is het voor de Italiaanse regering mogelijk weer goedkoper geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten. In ruil voor het opkopen van de obligaties eist de ECB dat de regering-Berlusconi snel werk maakt van structurele hervormingen.

    • Pim van den Dool