Tegenvaller Obama over belastingen

De Republikeinen hebben gisteren zes Congresleden aangewezen voor het supercomité dat de Amerikaanse staatsschuld moet terugdringen. Alle zes zijn tegen hogere belastingen. De kans is nu miniem dat het comité het advies van president Obama overneemt om naast bezuinigingen ook te kijken naar extra belastinginkomsten.

Het supercomité, dat ook zes Democraten telt, moet voor eind november met een voorstel komen om 1,5 biljoen dollar (ruim 1.000 miljard euro) af te halen van de Amerikaanse staatsschuld van ruim 14 biljoen dollar. Obama vroeg het comité afgelopen maandag om ook mazen in de belastingwet te dichten, in een toespraak volgend op het besluit van kredietbeoordelaar S&P om Amerikaanse staatsobligaties niet langer te classificeren als uiterst betrouwbaar.

S&P heeft gezegd dat de kredietverlaging deels is ingegeven door het onvermogen van Amerikaanse politici om samen te werken aan een langetermijnstrategie voor het verkleinen van de staatsschuld. Het is de vraag of het supercomité wel een werkbaar akkoord zal bereiken.

De zes Republikeinen en drie Democraten waarvan de namen zijn onthuld, verschillen van visie op welke overheidsuitgaven bezuinigd moet worden. Senator Patty Murray, een Democraat, staat bekend als fel verdediger van overheidssteun voor de armen en de zieken. Een aantal van de Republikeinen zijn tegen bezuinigingen op defensie. En met de benoeming van ‘kleine overheid Republikeinen’ lijken belastingen onbespreekbaar, terwijl veel experts zeggen dat het zonder extra inkomsten vrijwel onmogelijk is om de begroting op orde te krijgen.

Toch lijken de leiders van beide partijen in het Congres hun selectie te hebben gemaakt met het oog op een akkoord. Het comité bevat zowel Republikeinen als Democraten die bekend staan als bruggenbouwers.

De meest controversiële benoeming is die van Pat Toomey, een Senator voor de Republikeinen. Toomey lieert zich met de Tea Party en was tot voorkort voorzitter van de Club for Growth, een organisatie die vecht voor een kleine overheid. Verwacht wordt dat hij de onderhandelingen met de Democraten op scherp zet. Anderzijds is betrokkenheid van de rechterflank van de Republikeinse partij nodig om bredere steun voor het uiteindelijke akkoord te krijgen.

De laatste drie leden, Democraten uit het Huis van Afgevaardigden, worden uiterlijk dinsdag bekend.