Volgende week crisisvergadering Sarkozy en Merkel

Sarkozy en Merkel begroeten elkaar de dag voor de eurotop van 21 juli. Foto Reuters / Tobias Schwarz

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten elkaar volgende week in Parijs om de situatie in de eurozone te bespreken. Daarbij zullen ze voortborduren op de beslissingen die tijdens de eurotop van 21 juli zijn genomen, zo meldt persbureau Reuters.

Markt maakt zich zorgen

Frankrijk is hard getroffen door de marktturbulentie van afgelopen week. Er zijn aanhoudende geruchten dan Frankrijk na de VS het volgende land kan zijn dat zijn AAA-status verliest, iets wat de kredietbeoordelaars overigens ontkennen. Gisteren hield Sarkozy een crisisberaad met zijn ministers van Financiën, Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, officieel over “de economische en financiële situatie” van Frankrijk. Hij brak daarvoor zijn vakantie in de Rivièra af.

Minister van Financiën Baroin zei na afloop van het crisisberaad dat Sarkozy tijdens het beraad “vasthield aan zijn vastberadenheid om de Franse begrotingsdoelen te halen”. Op 24 augustus zal de regering nieuwe maatregelen bekend maken.

Beleggers rennen naar de uitgang

Doordat uit de spoedbijeenkomst weinig concreets kwam had het overleg gisteren juist rampzalige gevolgen. Dat schrijft economieredacteur Renée Postma vandaag in NRC Handelsblad:

In een hypernerveuze atmosfeer renden beleggers vervolgens massaal naar de uitgang. Plotseling was er de angst dat de grote Franse banken, die voor tientallen miljarden in Italiaanse en Griekse staatsschulden zitten, zouden kunnen bezwijken. Aandelen Société Génerale stonden ineens 23 procent lager, ze sloten de dag af met 15 procent verlies. Ook Crédit Agricole en BNP Paribas moesten met respectievelijk 12 en 10 procent fors inleveren. De CAC-index eindigde ruim 5 procent lager.

Sancties

De Franse markttoezichthouder AFM heeft vandaag laten weten sancties op te leggen aan iedereen die de geruchten voedt over een aanstaande afwaardering van de kredietstatus van Frankrijk. De toezichthouder meldt dat het functioneren van “de markt verandert door de verspreiding van ongegronde geruchten”.

    • Lex Boon