Rustige nacht in Engeland

Riot police surround a group of local people outside a church in Eltham, London, Wednesday, Aug. 10, 2011. A large group of local men gathered in the area on Wednesday to deter looters and a large number of police officers was also present to prevent any vigilante actions. (AP Photo/Matt Dunham)

Het is afgelopen nacht rustig gebleven in de Engelse steden waar relschoppers eerder actief waren.

De rustige nacht in de Engelse steden volgt op de waarschuwing van premier Cameron dat de orde hoe dan ook hersteld zou worden. Er waren duizenden extra agenten op straat.

Ondanks dat er geen grote confrontaties waren, was de sfeer wel zeer gespannen. Later vandaag komt het Britse parlement, dat eigenlijk nog op zomerreces was, op verzoek van Cameron bijeen voor overleg over de rellen. De voorgenomen bezuinigingen op de politie zullen zeker onderwerp van kritiek zijn.

In Londen was het rustig, de politie was er zeer zichtbaar. De politie meldde dat er objecten naar agenten werden gegooid in de wijk Eltham, maar dat het incident in de kiem was gesmoord. Hoewel het in de andere Engelse steden rustig bleef, was er wel voor het eerst wat onrust in Wales.

De politie blijft ondertussen mensen arresteren: inmiddels 820 alleen al in Londen. Rechtbanken draaien overuren om vandalen en dieven te bestraffen.

    • Ward Wijndelts