Rosenthal wil scherpere sancties Syrië - ‘vooral symbolische actie’

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op archiefbeeld. Foto NRC / Roel Rozenburg

De minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil er bij de EU op aandringen om de sancties tegen Syrië te versterken. Dat heeft hij gezegd tegen Nu.nl. Volgens Rosenthal heeft de Syrische president Assad zijn legitimiteit verloren:

“Ik wil het niet zó formuleren dat Assad moet opstappen. Maar hij maakt het zichzelf door het geweld steeds moeilijker om een rol in het nieuwe Syrië te gaan spelen.”

Rosenthal wil er bij de EU op aandringen om de sancties te versterken. Hij denkt aan nog meer reisverboden naar de EU voor handlangers van het Syrische regime. Ook wil hij het regime afknellen door overheidsbedrijven aan te pakken. Het gaat daarbij om bedrijven in de bank-, telecom- en energiesector. De EU heeft de sancties al een paar keer versterkt. Ook kondigden de Verenigde Staten vandaag enkele financiële sancties aan, waarbij onder andere tegoeden van bedrijven en personen worden bevroren.

‘Vooral symbolische acties’

Volgens Floris van Straaten, buitenlandredacteur bij NRC Handelsblad, moeten deze sancties vooral als symbolische acties worden gezien:

“Voor zover ik kan overzien maken de sancties van Europa, en ook die van de Verenigde Staten, niet heel veel uit. De financiële sancties kunnen misschien vervelend zijn voor sommige bedrijven, maar de Syrische regering zal zich er weinig van aantrekken en zal onverminderd doorgaan met het huidige geweld. Het dreigen met, of het toepassen van sancties moet je vooral opvatten als een symbolische actie.”

Vorige week ontbood Rosenthal de Syrische ambassadeur om te praten over het aanhoudende regeringsgeweld in zijn land. De Nederlandse ambassadeur in Syrië wordt nog niet teruggehaald, zoals enkele Golfstaten deze week deden.

‘Geweld houdt aan’

Het geweld in Syrie houdt volgens mensenrechtenactivisten aan. Vandaag zouden Syrische militairen hebben in Qusair, een stad in het westen nabij de grens met Libanon, vijf mensen hebben doodgeschoten. Ook werd volgens de activisten de aanval geopend op het stadje Saraqeb, nabij de noordgrens met Turkije. De aanval zou gepaard zijn gegaan met explosies en geweervuur.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu riep donderdag namens zijn land opnieuw op tot een eind aan het bloedvergieten. “Natuurlijk, het is moeilijk om verwachtingen te hebben als de spanningen zo hoog zijn, maar toch gaan we er van uit dat er maatregelen worden genomen om het verlies van levens te voorkomen en om de verliezen onder burgers te beëindigen. We houden het nauwlettend in de gaten”, aldus Davutoglu.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Lex Boon