PRIVACY NOT FOUND

Een jonge kunstenaar maakt met infraroodprojecties Rotterdammers bewust van de alomtegenwoordigheid van camera’s.

None

Infrarood licht kun je met het blote oog niet zien. En dat kwam kunstenaar Peter van de Werve (25) goed uit. Hij projecteerde, met een apparaat wat hij de ‘irProjector’ noemt, deze onzichtbare straling op auto’s, gras, stoepranden, en zebrapaden in de Rotterdamse binnenstad. Wat hebben die plekken gemeen? Er hangen beveiligingscamera’s, en daarmee kun je de boodschappen die Van de Werve projecteerde wél zien. Althans, die ene bewaker of agent die de schermen met camerabeelden aan het bekijken is. Met boodschappen als ‘wat zit je haar leuk vandaag’, en ‘privacy not found’, probeert de jonge kunstenaar de bewakers te laten beseffen dat ze „mensen aan het bespieden zijn”.

In een klein koffertje zit zijn projector, daarmee loopt hij de stad door, op zoek naar camera’s die boven de hoofden van de inwoners hangen. Rotterdammers die proberen uit te vinden wat de kunstenaar projecteert, komen bedrogen uit. Net zoals beveiligingscamera’s vaak verborgen zitten, zijn ook de infraroodboodschappen onzichtbaar. „Ik heb privacy altijd al een fascinerend onderwerp gevonden”, vertelt Van de Werve. „Het is interessant dat als een maatregel zoals een beveiligingscamera er eenmaal is, we niet meer zonder kunnen.”

Toch heeft de kunstenaar in principe niets tegen dit soort veiligheidsmaatregelen, „die zijn er niet voor niks. Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat ze bestaan.”

Na de zomer neemt Van de Werve zijn koffertje met projector en nieuwe slides Rotterdam weer in om geheime boodschappen aan bewakers te geven.

Tot nu toe heeft de kunstenaar nog geen beveiligingsmedewerkers uit de tent weten te lokken. „Wel kwam de politie een keer naar me toe om te vragen wat ik aan het doen was. Ze vonden het grappig.” Wie Peter van de Werve probeert te googelen vindt alleen zijn kunstsite. „Om privacyredenen heb ik geen Facebook of Twitter.”

    • Kris Derks