‘President Jemen nog altijd niet bereid tot aftreden’

De al maanden durende protesten tegen president Saleh gingen ook vandaag in hoofdstad Sanaa door. Foto Reuters / Jumana El Heloueh

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft bezwaar gemaakt tegen een aantal aspecten van een overeenkomst die voorziet in zijn aftreden in ruil voor immuniteit van rechtsvervolging. Dat heeft een lid van Salehs partij vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Saleh maakte zijn bezwaren kenbaar tijdens een bijeenkomst met de top van zijn partij in de Saudische hoofdstad Riyad. De Jemenitische president herstelt in Saudi-Arabië van zware brandwonden en andere verwondingen die hij in juni opliep bij een aanval op zijn paleis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Saleh houdt ondanks de aanhoudende protesten in Jemen al zes maanden vast aan de macht. De betogers in Jemen eisen zijn aftreden. De overeenkomst, opgesteld door de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en gesteund door de Verenigde Staten, stelt een machtsoverdracht van Saleh aan de vicepresident voor. Die laatste moet dan het land regeren totdat er presidentiële en parlementsverkiezingen kunnen worden gehouden.

Een van de functionarissen die vandaag bij het gesprek aanwezig was zei dat Saleh eist dat de ‘mechanismen van de implementatie’ van de machtsoverdracht verder worden uitgewerkt. “Dit betekent niet dat hij het voorstel afwijst”, aldus de anonieme functionaris. Het is echter niet duidelijk wat Saleh bedoelt met de ‘mechanismen van de implementatie’.

De Jemenitische oppositie doet de bezwaren van Saleh af als de zoveelste poging tijd te rekken. Mohammed el-Sabri, een woordvoerder voor de oppositie, noemde de opmerkingen van Saleh “een nieuw spelletje om onder de deal uit te komen”. “Hij wil deze deal sowieso niet, maar hij heeft niet het lef om nee te zeggen tegen Saudi-Arabië en de VS”, zei El-Sabri.

Saleh is na zijn ontslag uit het Saudische ziekenhuis niet teruggekeerd naar Jemen. Volgens bronnen binnen de Jemenitische regering zetten de VS en Saudi-Arabië Saleh onder druk om niet terug te keren. Een terugkeer van Saleh zou waarschijnlijk een burgeroorlog ontketenen, menen de twee landen. Saleh heeft al meerdere keren gezegd bereid te zijn het voorstel van de GCC te accepteren. Tot dusver is hij echter elke keer op deze woorden teruggekomen.

    • Pim van den Dool