'Politie op Flickr is onhandig'

Advocaat Remy Chavannes over de voor- en nadelen van foto’s van vermeende relschoppers op internet.

Remy Chavannes, advocaat bij Brinkhof advocaten en gespecialiseerd in media-, telecommunicatie- en internetrecht, billijkt dat de Britse politie foto’s van verdachten op internet zet. „Er zijn in korte tijd veel misdrijven gepleegd, ik kan mij voorstellen dat de politie naar nieuwe manieren zoekt om snel aan informatie over daders te komen. Het online plaatsen van foto’s van verdachten is daarvoor een goede manier, al moet zij daarbij wel buitengewoon zorgvuldig te werk gaan.”

Wordt de privacy van de afgebeelde mensen niet onevenredig aangetast?

„De belangen van de gedupeerden en de geschokte samenleving wegen in dit geval zwaarder dan de privacy van plunderaars. Ervan uitgaande dat dit de schrijnende en evidente gevallen zijn. Publicatie van foto’s kan helpen bij het opsporen van een verdachte, maar op zichzelf bewijst zo’n portretfoto natuurlijk niets. Voordat de verdachte voor de rechter komt, zal het OM met aanvullend bewijs komen dat die persoon schuldig is. Als de schuld niet bewezen kan worden, moeten de foto’s van het internet worden gehaald en moet de staat de schade vergoeden.”

Ook particulieren zetten foto’s van verdachten online.

„Behalve de tabloids die er een slaatje uit willen slaan is het begrijpelijk dat mensen willen helpen. Toch vind ik dit de verkeerde manier. Opsporing is een monopolie van de staat. Er moet één officiële website zijn waarop foto’s van verdachten worden geplaatst. Mirrors en eigen initiatieven zorgen voor verwarring en fouten. Wat dat betreft is het onhandig dat de Britse politie de foto’s op een Flickr-pagina heeft gezet.”

Zijn particulieren tegen te houden?

„Privacyschending is op internet schering en inslag, maar de wet is flexibel genoeg om pragmatisch en proportioneel te kunnen optreden.”

Ook gezichtsherkenning wordt getest.

„Gezichtsherkenningstechnieken zijn in potentie revolutionair, maar ook heel eng. Dat een computer iemand schuldig kan verklaren is mij een schrikbeeld. Het is van belang dat de toepassing in handen van de staat blijft. En dat die nauwkeurig begrensd en gecontroleerd wordt.”

    • Eva de Valk