Netwerkstoring voorbij - poliklinieken UMCG blijven gesloten

Het Universitair Medisch Centrum Groningen kampte donderdag met een netwerkstoring. Dit heeft forse gevolgen voor ziekenhuispersoneel en voor patiënten. Een deel van de operaties gaat niet door, de poliklinieken zijn gesloten en alle afspraken voor donderdagmiddag zijn geschrapt, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Update 14.46 uur:
De storing is voorbij, meldt RTV Noord. Wel blijven de poliklinieken vandaag nog gesloten.

De storing ontstond rond 10.00 uur. De website en het intranet van het ziekenhuis zijn sindsdien uit de lucht. Experts werken volgens de woordvoerder ‘met man en macht’ om het systeem weer aan de praat te krijgen, maar het is nog niet te zeggen wanneer het euvel verholpen is.

Het ziekenhuis probeert iedereen die een afspraak heeft bij een van de poliklinieken telefonisch te bereiken, maar dat is vooralsnog niet bij iedere patiënt gelukt. Via Twitter en via de media probeert het ziekenhuis zoveel mogelijk mensen op de hoogte stellen van de problemen.

Patiënten die in het ziekenhuis liggen lopen geen gevaar, benadrukt de woordvoerder. Van de meeste patiënten zijn de gegevens niet alleen digitaal, maar ook in een papieren dossier opgeslagen. De digitale patiënteninformatie is door de storing onbereikbaar.

Van de geplande operaties wordt ongeveer de helft geschrapt. Spoedoperaties gaan wel door. Ook de eerste hulp blijft open. Wel wordt aan ambulancepersoneel gevraagd om patiënten die minder complexe zorg nodig hebben naar andere ziekenhuizen te brengen.

    • Lex Boon