Panterlegging

Ilga, 25, masterstudent moderne en hedendaagse kunst

Wat heb je aan en hoelang heb je het al?

„Ik heb een panterlegging aan. Ik heb ’m al ontzettend lang, sinds ik mijn moeders kledingkast ontdekte. De eerste keer dat ik ’m droeg was ik een jaar of vijftien.”

Wat heeft hij je gekost?

„Niks. Mijn moeder vond het hilarisch dat ik deze legging van haar wilde lenen. Er zitten een paar gaten in, maar verder zit hij nog goed. Het is de perfecte panterprint. We wisselen wel vaker kleding uit. We hebben ook weleens samen iets gekocht, als we het te duur vonden. Maar deze legging had mijn moeder al voordat ze mij had. Toen ik op kamers ging, heb ik ’m meegenomen. Dat vond ze prima.”

Waarom is dit kledingstuk zo bijzonder?

„Mijn moeder kocht deze legging in de jaren 70. Ze was altijd op zoek naar bijzondere kledingstukken en vond dit in een winkeltje op de Voorstraat in Utrecht. Als feministische meid, met over het algemeen meer hippie-achtige kleding, wilde ze zich ook binnen haar eigen kringetje een beetje afzetten: als iedereen bruin droeg, trok zij iets roods aan.

„Deze legging was eigenlijk not done. Ze droeg hem bijvoorbeeld met een wollen trui en mocassins. Het is voor mij vanzelfsprekend om kledingstijlen met elkaar te combineren. Ik vind het ook fijner om niet stijlvast te zijn. Toen ik in Berlijn woonde, keken mensen weleens op van mijn kleding, misschien omdat ze moeite hadden me in een subcultuur te plaatsen. Ze vonden mij bijvoorbeeld te punk voor een ‘echte’ rockabilly. In Utrecht struikelt niemand daarover.”

Zou je het kledingstuk uitlenen, en zo ja aan wie?

„Ja hoor. Aan Lady Gaga, als ze erop staat. Misschien is het alweer last season, maar wat mij betreft is de panterprint tijdloos. Ik zou de legging ook graag uitlenen aan mijn bandleden van de Human Cocktail Party Machine. We maken vooral herrie en hebben ook een bandkoffer met de meest uiteenlopende soorten kleding.”

Hoe vaak draag je het?

„Ik denk zo ongeveer eens in de paar weken, bij voorkeur met een groot band-T-shirt erboven, bijvoorbeeld van de Misfits. Of juist met een kanten jurkje.”

Anna van Leeuwen

In deze rubriek vragen redacteuren van online tijdschrift hardhoofd.com mensen om het persoonlijke verhaal achter hun favoriete kledingstuk.

    • Anna van Leeuwen