Onze ME’ers

Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, vond zichzelf gisteren terug in zo’n beetje alle kranten. Dat was ook zijn bedoeling. Hij vond het optreden van de Britse politie bij de rellen ‘nogal amateuristisch’. Dat zou onze mobiele eenheid anders hebben gedaan.

Hij schetste de Nederlandse aanpak.

„ME’ers dragen een platte uniformpet. Als de situatie dreigender wordt, zetten ze snel helmen op en wordt de wapenstok zichtbaar gedragen. Politiehonden, en eventueel daarachter een cordon paarden, houden de demonstranten op hun plaats. Ondertussen blijven officieren praten met demonstranten. Vaak helpt dat. (…) De ME’ers vormen een blok en zorgen ervoor dat ze de eerste linies van demonstranten meteen open kunnen breken.”

Ik had nog nooit van meneer Jan Brouwer gehoord, maar even googlen leerde dat hij een regelmatige gast in de nieuwsuitzendingen van TV Noord is. Het hoofd en de manier van praten deden aan Jaap de Hoop Scheffer, de vroegere NAVO-baas, denken. Strak in het pak, de stropdas over de adamsappel geknoopt, gaf hij commentaar en advies.

Op de trappen voor zijn universiteit zei hij met een ernstig gezicht dat de politie niet zomaar studentenkamers mocht binnenvallen om te kijken of daar gestolen verkeersborden hingen, een kwestie die in Groningen nogal leefde. Volgens Brouwer lag dat juridisch moeilijk. Alleen als er geen vitrage voor het raam hing was dat eventueel mogelijk.

In een ander item las hij vanachter een rommelig bureau een door hem gefabriceerde brief voor die de overheid  naar ‘potentiële raddraaiers’ kon sturen om rellen op oudejaarsavond te voorkomen.

Ik was een keer bij een oefening van onze ME. Op een rangeerterrein bij het spoor in Tilburg namen 150 ME’ers het op tegen een paar honderd gedreven ROC-scholieren, die voor de gelegenheid plastic emmertjes met rotte aardappelen hadden gekregen. Toen de groenten op waren, werd er met andere dingen gegooid, van ‘gesloten linies’ en ‘blokvorming’ was geen sprake.

„De leukste schooldag ever”, zei een scholier die agenten met een stok had geslagen. „Hier doe je het allemaal voor.”

De plaatselijke commandant gaf na afloop toe dat ‘het beter kon’. „Vooral in het begin hadden we het moeilijk.”

Het kwam omdat niet alle ‘demonstranten’ zich aan de regels hadden gehouden. Zo was er een scholier ‘apart gezet’ omdat hij tegen alle afspraken in met een steen had gegooid. Hij had niemand geraakt, maar dat had wel kunnen gebeuren. Er is met hem gepraat, hij bood zijn excuses aan.

    • Marcel van Roosmalen