Mijn zomerjurkjes huilen in de kast

Soms herinner ik mezelf er even aan: het is zomer. Zomerrrrrr. Augustus, de Europese vakantiemaand. En, het moet gezegd, er zijn ook typische zomerdingen aan de hand. Het is rustig op het werk en er zijn geen files.

Maar dat is het dan ook wel. Mijn zomerjurkjes hangen huilend in de kast, naast de stof verzamelende strandballen en parasollen. De torens met bbq-parafernalia in de Albert Heijn maken een potsierlijke indruk. En, eerlijk zijn nu, wie heeft de verwarming de laatste anderhalve maand al aangehad? In de zomer! Ik wil in augustus het zacht zoevende geluid van een ventilator horen, niet het geknetter van mijn gaskachel.

Het is on-cool om te zeuren over het weer, dat weet ik wel. Klaagt iemand over te warm, te koud, dan roept bijna altijd iemand dat het prima weer is mits je de juiste kleding draagt, en dat het voor sommige mensen ook nóóit goed is. Het geldt ook als wat armoedig om over het weer te praten, alsof je niets beters te vertellen hebt.

Maar deze sociale veroordeling van weerklets is een soort hygiënemaatregel: anders zou iedereen namelijk voortdurend over het weer praten. Zo praat de gemiddelde Brit – in Groot-Brittannië bestaat het taboe niet – zes maanden van zijn leven over het weer.

Daar zijn goede redenen voor. Het is een neutraal onderwerp dat iedereen aangaat (sociale binding) en dat dankzij zijn wisselvallig karakter altijd nieuws oplevert (vermaak). Bovendien is het weer belangrijk in het dagelijks leven, praktisch én psychisch. Wat je doet op een dag, hoe je je daarbij kleedt en wat de stemming is: allemaal (mede) bepaald door het weer.

Hoewel dat laatste me een ervaringsfeit lijkt, wordt er in wetenschappelijke kringen flink over geruzied. Onderzoek laat geen significant verband zien tussen stemming en meteorologische omstandigheden, maar er is kritiek op de onderzoeksopzet en eerder onderzoek vond wel een verband: helder weer maakt optimistisch, zon actief, en vochtigheid flegmatisch. Hee.

Zou ook weleens onderzocht zijn wat het effect is van verkeerde timing van weer? Van herfst in augustus bijvoorbeeld? Ik wil wel een stelling poneren: niet gunstig.

En mocht de indruk ontstaan dat ik hierin alleen sta, dan geef ik graag een greep uit de tweets die binnenstroomden op de zoekterm ‘koud’ en ‘zomer’: mn uggs aangedaan xd had t koud/Ik doe een dik vest en uggs aan. NL is koud/Het is verdomme zomer en dan krijgen we elke dag dit weer? #kutzomer/Ik heb het koud. Etcetera.

Georgina Verbaan vatte het misschien wel het beste samen in haar tweet eerder deze week. „Ik heb nog niet openlijk over het weer geklaagd deze zomer (!?) maar bij dezen: #KLAAG”.

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma