Kruiden missen vaak goede bijsluiter

Geneeskrachtige kruidenpreparaten die zonder recept verkocht mogen worden, zijn minder onschuldig dan gedacht: ze kunnen de werking van bepaalde medicijnen tenietdoen of allergische reacties veroorzaken.

Dat schrijven Britse onderzoekers van de universiteit van Leeds in het medische wetenschappelijke blad BMC Medicine. De wetenschappers onderzochten 68 verschillende formuleringen van vijf veel verkochte plantenpreparaten. Zij concluderen dat driekwart daarvan noch op de verpakking noch in de bijsluiter iets zegt over de mogelijke bijwerkingen. En die kunnen ernstig zijn, schrijven de Britten. Sint-janskruid kan de werking van de anticonceptiepil beïnvloeden, en ook een reactie aangaan met bloedverdunnende medicijnen als warfarin. Aziatische ginseng is niet geschikt voor diabetici, en ginkgo- en echinacea-preparaten kunnen allergische reacties veroorzaken. Knoflookpreparaten kunnen gevaarlijk zijn voor sommige mensen omdat zij het bloed verdunnen en de werking van hiv-remmers beïnvloeden. Slechts drie van de onderzochte producten waren voorzien van adequate waarschuwingen.

De strengere regelgeving rond natuurgeneesmiddelen die de Europese Unie in april invoerde, is volgens de onderzoekers slechts gedeeltelijk effectief. Van de onderzochte officieel toegelaten Sint-janskruidpreparaten bood 85 procent volledige informatie over de mogelijke bijwerkingen. Ook is er nog een grote voorraad oude middelen in de winkels, die zonder waarschuwingen mag worden verkocht. Ginseng, ginkgo en knoflook vallen sowieso buiten de vergunningplicht inclusief bijsluiterregels, zolang de fabrikanten geen medicinale werking claimen.